„Ispiranje mozga“: Lukašanko ne priznaje diplome iz inostranstva

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici snaga za specijalne namene blokiraju prolaz pristalicama beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pripadnici snaga za specijalne namene blokiraju prolaz pristalicama beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je naložio vladi da u najskorije vreme preduzme mere o nepriznavanju diploma koje su Belorusi dobili na univerzitetima u inostranstvu.

„Naložio sam vladi – u najskorije vreme će biti preduzete mere o nepriznavanju diploma, koje su stečene u inostranstvu“, rekao je Lukašenko, prenosi beloruska državna agencija Belta.

Predsednik je prokomentarisao nameru pojedinih beloruskih studenata da odu na studije u inostranstvo.

„Pojedini žele da odu u inostranstvo da studiraju. Poljaci, Litvanci i drugi objavljuju da su spremni da prime Beloruse na svoje univerzitete. Nema problema. Sutra ćemo im izdati karte, neka idu“, rekao je beloruski lider, dodavši da će „tamo ostaviti jedno-dvoje, i to fizičare, matematičare, talentovane studente“.

„Ako Belorusi misle da tamo studiraju, ispraće im mozgove, kao što su Poljaci učinili našoj deci koja tamo studiraju, i onda će nam ih podmetnuti kao petu kolonu. To se neće dogoditi“, rekao je beloruski lider.

Lukašenko je takođe rekao da na beloruskim univerzitetima treba osigurati bezbednost i da onima koji to žele treba pružiti mogućnost da spokojno studiraju, a takvih je, kako je rekao, „95 odsto i više“.

Predsednik Belorusije takođe je naložio svojim novim pomoćnicima u regionima da zaštite radničke kolektive, koji imaju za cilj da nastave sa radom.

Ranije je Lukašenko rekao da studenti koji učestvuju u neodobrenim protestima opozicije treba da budu isključeni sa fakulteta i upućeni ili u vojsku ili na ulicu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala