Korona stigla u još jednu državu, samo osam zemalja nema nijedan slučaj

CC BY 2.0 / NIAID-RML / Virus korone pod mikroskopom
Virus korone pod mikroskopom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Maršalskim ostrvima, jednom od retkih mesta na kojima nije bilo zaraženih korona virusom, zabeležena su prva dva pozitivna slučaja.

Vlada ovog pacifičkog arhipelaga objavila je da dvoje radnika iz SAD imaju kovid 19 nakon što su stigli s Havaja u utorak.

Oni su doputovali vojnim letom i od trenutka kada je utvrđeno da su kovid pozitivni, smešteni su u izolaciju. Oboje su asimptomatski slučajevi.

Maršalska ostrva su zatvorila granice još u martu kako bi sprečili da se virus proširi i na njihovoj teritoriji.

Vlasti su naglasile kako zaraženi par spada u „strogo granične slučajeve“, a 35-godišnjakinja i 46-godišnjak odmah su izolovani bez opasnosti za daljim širenjem virusa u zajednici.

Većina ostrvskih država na Pacifiku zatvorilo je svoje granice u ranim danima pandemije zbog zabrinutosti da njihovi bolnički sistemi ne bi izdržali veliko i naglo širenje virusa.

U junu su Maršalska ostrva ublažila restrikcije i dopustila boravak većinom pripadnicima američke vojske, ali uz uslov tronedeljnog karantina u vojnoj bazi Kvajelin, koja se inače koristi za testiranje vojnog naoružanja.

Veruje se da Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu i Vanuatu još nemaju registrovane slučajeve kovida 19.

Lokalne vlasti pozvale su ljude da „ostanu budni“, da nastave da se pridržavaju mera opreza i saopštile da nisu potrebne nikakve mere zatvaranja.

Vlada je apelovala na građane da „nastave da budu spremni“ i da pripreme zalihe hrane i lekova za dve do četiri nedelje, prenosi Tanjug.

S populacijom od 55.000 ljudi, Maršalska ostrva sastoje se od dva lanca koralnih atola, zajedno s više od 1.000 ostrvaca, severno od ekvatora na Pacifiku.

Maršalska ostrva su samoupravna država, ali SAD kontroliše njihovu bezbednost i odbranu i svake godine im obezbeđuju milione dolara pomoći.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala