Jakopu Godaniju uručena nagrada „Jovan Ćirilov - za korak dalje"

© Foto : Dule Vu/Beogradski festival igreJakopo Godani i Aja Jung na uručenju nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje”
Jakopo Godani i Aja Jung na uručenju nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje”  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanskom koreografu Jakopu Godaniju večeras je u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu uručena nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje” Beogradskog festivala igre.

Godaniju je nagrada pripala za triptih radova (Uzvišeni izazov, Odjeci neumorne duše, Jedinstvena reakcija) koji je izvela Drezden Frankfurt kompanija igre na prošlogodišnjem Beogradskom festivalu igre - u Sava Centru 11. aprila i dan kasnije u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Godani usavršava svaki korak na špic patikama

„Ono što čini Godanijev rukopis posve posebnim, jeste visok nivo estetskog savršenstva i virtuozna dinamika. On je koreograf koji vaja najsloženenije igračke figure, predivne posebnosti, u brilijantane, nezaustavljive oblike. On usavršava svaki korak u špic patikama do krajnjih telesnih granica, dok razvija sofisticiranu aluziju na geometriju klasične igre iz savremenog mentalnog okvira”, navedeno je u obrazloženju žirija koje je pročitala njegova predsednica Marija Janković.

Žiri je konstatovao da je osećaj za „scensko vreme” Jakopa Godanija precizan, a smisao za lepotu zadivljujuć.

„Sa fizičkim intenzitetom, bogat akcijom i egzaktnošću - praktično matematički u svom delovanju, Godani otkriva suštinu identiteta trupe koju je stvorio. Napuštajući površno i naglašavajući majstorsko poznavanje tehnike, gledalac doživljava koreografiju kao autentičan događaj u pravom smislu te reči”, ocenio je žiri nagrada „Jovan Ćirilov”.

© Foto : Dule Vu/Beogradski festival igreBivši ministar za rad Zoran Đorđević, redovan posetilac Beogradskog festivala igre, uručio nagradu Jakopu Godaniju
Jakopu Godaniju uručena nagrada „Jovan Ćirilov - za korak dalje - Sputnik Srbija
Bivši ministar za rad Zoran Đorđević, redovan posetilac Beogradskog festivala igre, uručio nagradu Jakopu Godaniju

Čast je biti deo ove umetničke porodice

Godani je zahvalio na ovom, kako je istakao, izuzetnom priznanju.

„Ponosan sam na ovu nagradu i priliku da budem partner izuzetnim organizatorima Beogradskog festivala igre. Čast mi je što sam član te umetničke porodice", kazao je Godani, preneo je Tanjug.

Jakopo Godani je peti laureat nagrade „Jovan Ćirilov – za korak napred”, koju je primio iz ruku doskorašnjeg ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, čestog gledaoca predstava na Beogradskom festivalu ugre.

Pre Godanija ovo priznanje su dobili Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu i Mari Šuinar.

Nastavlja se Beogradski festival igre

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung najavila je da će Drezden Frankfurt kompanija nastupiti u drugom delu programa ovogodišnjeg 17. Beogradskog festivala igre, 22. decembra u Sava Centru, sa predstavom „Alter Ego i Al di La” u Godanijevoj koreografiji.

Drezden Frankfurt kompanija je trebalo da otvori Beogradski festival igre 21. marta, ali je pandemija poremetila planove i prinudula organizatore da rekonstruišu program festivala.

© Foto : Printskrin/VimeoKoreografija „Al di La" Jakopa Godanija
Jakopu Godaniju uručena nagrada „Jovan Ćirilov - za korak dalje - Sputnik Srbija
Koreografija „Al di La" Jakopa Godanija

U koreografiji „Alter Ego” ljudska tela manifestujući životinjske karakteristike kreiraju univerzum čudnih bića, a u „Al di La” Godani stvara novi okvir za gudački sekstet „Preobražena noć” Arnolda Šenberga iz 1899. – kroz veštu upotrebu koreografije, kostima i sceografije igrači se pretvaraju u živa bića.

Drugi deo programa Beogradskog festivala igre, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, počinje 6. novembra gostovanjem Kompanije 111 iz Tuluza u Ateljeu 212.

Dan kasnije, 7. novembra, Kompanija Inbal Pinto nastupiće u Beogradskom dramskom pozorištu, Kompanija Silvije Gribaudi 9. novembra u Madlenianumu, a  trupa „Voetvolk” iz Antverpena 19. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala