EU podriva Španiju kojoj se priviđa 10.000 ruskih vojnika u Kataloniji

© AP Photo / Santi PalaciosProtesti u Barseloni
Protesti u Barseloni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedini način da se objasni zašto Španija optužuje Rusiju da pomaže secesiju Katalonije je taj da je iberijska kraljevina, kao mnoge druge zemlje EU, podlegla antiruskoj histeriji.

Ipak, kada jedna država optužuje drugu za nešto, očekivano je da optužnica bude realna i makar za nijansu manje apsurdna od one koja je izneta u španskoj javnosti na račun Rusije. Rusija je optužena da su izvesni njeni državljani obećali bivšem katalonskom predsedniku 10 000 vojnika i veliku količinu novca kao pomoć u secesiji.

U optužbi se vidi pečat Brisela

Štaviše, u optužbi se pominje da je pomoć katalonskim separatistima deo šire ruske strategije za destabilizaciju Evropske unije.

„U tom kontekstu, u optužbi pre svega vidim pečat Brisela, koji preko svojih članica pokušava da utiče na kreiranje negativne kampanje protiv Rusije“, naglašava hispanista Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije.

Optužbi da Rusija pomaže katalonski separatizam bilo je i ranije, dodaje on, u vreme održavanja referenduma o nezavisnosti. Tada su za destabilizaciju Španije optuženi lično Vladimir Putin, a televizija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ da su medijski pripremali teren za secesiju.

„Mislim da su te optužbe besmislene jer, ako pogledate šta se tada konkretno dešavalo na terenu, videćete da je Karlos Puđdemon, tadašnji katalonski predsednik, prvo pobegao u Nemačku, a potom u Belgiju, gde se danas nalazi. Belgija ga i danas ne isporučuje Španiji. Iz te perspektive gledano, Belgija, Nemačka, pa i EU u celini, daleko više destabilizuju Španiju nego Rusija“, kaže Petrović.

„Ruski trag“ vodi do glavnog katalonskog čoveka

U Barseloni i Đironi, u velikoj operaciji španske policije, uhapšena je 21 osoba, uglavnom političari i biznismeni pod optužbom da su nezakonito finansirali boravak nekadašnjeg katalonskog predsednika Karlosa Puđdemona u Belgiji, gde je ovaj otišao u egzil nakon referenduma o nezavisnosti 2017.

Španski sudija, koji je dao dozvolu za pretrese i hapšenja otkrio je  i „ruski trag“ - tvrdi se da je grupa Rusa bila spremna da pruži podršku pokretu za nezavisnost i navodno su u oktobru 2017. ponudili Puđdemonu „da računa na deset hiljada vojnika i predložili mu da otplate ceo katalonski dug“.

Glavni čovek koga vlasti u Madridu optužuju za saradnju sa Rusijom u pripremi otcepljenja Katalonije je Viktor Teradeljas, bivši lider jedne od najznačajnijih katalonskih stranaka, partije Konvergencija i unija. Teradeljas je optužen da se, nekoliko dana uoči referenduma, navodno sastajao sa neidentifikovanim predstavnikom Vladimira Putina.

Pored optužbe da je Rusija ponudila 10 000 vojnika i veliku novčanu pomoć, španski mediji navode da je tada Teradeljas, koji je u to vreme vršio dužnost spoljnopolitičkog koordinatora katalonske vlade, u njeno ime obećao ruskom predstavniku da će nezavisna Katalonija priznati pripajanje Krima Rusiji.

Operacija samo jača katalonsku rešenost o nezavisnosti

Prema Petrovićevim rečima, ljudi koji su uhapšeni predstavljaju vrh katalonskog političkog establišmenta. Radi se o liderima najznačajnijih katalonskih partija i uglednim biznismenima – Havijeru Vendrelju, jednom od lidera Katalonske republikanske levice, jedne od najznačajnijih stranaka u Kataloniji, Davidu Madiju, jednom od šefova Konvergencije i unije, Oriolu Sorelu, jednom od najpoznatijih katalonskih biznismena i Đozepu Luisu Salaiju, nekadašnjem koordinatoru za spoljne poslove katalonske vlade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala