Lukašenko smenio ministra unutrašnjih poslova

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smenio je dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i imenovao novog – Ivana Kubrakova.

Dosadašnji ministar Jurij Karajev postavljen je na dužnost pomoćnika predsednika za Brestsku oblast.

Lukašenko je za istu oblast imenovao još jednog pomoćnika-inspektora. Reč je o državnom sekretaru Saveta bezbednosti Valeriju Vakuljčiku.

Kako je objavljeno na Telegram kanalu „Pul prvog“ (medija koji prate aktivnosti predsednika države) predsednik Belorusije je izvršio kadrovske promene u bezbednosnim strukturama koje niko nije očekivao.

U nedelju 25. oktobra istekao je rok „narodnog ultimatuma“ koji je kandidatkinja na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk. 

Protesti u zemlji traju od predsedničkih izbora u avgustu. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Lukašenko, ali opozicija to ne priznaje i smatra da je pobednik Svetlana Tihanovska.

Isti stav zauzela je i Evropska unija, koja je zbog odnosa vlasti prema demonstrantima i, kako navode, falsifikovanja izbornih rezultata proširila sankcioni spisak protiv Belorusije.

Sankcije su uvele i SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala