Užas savremenog varvarstva: RPC šokirana transformacijom stare crkve u Istanbulu u džamiju /foto/

© Foto : Javno vlasništvoCrkva Hrista Spasitelja u Polju, Hora
Crkva Hrista Spasitelja u Polju, Hora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva šokirana je promenama enterijera starog manastira Hora u Istanbulu, nakon što je pretvoren u džamiju.

Zamenik šefa odeljenja za spoljne crkvene veze Sinoda RPC protojerej Nikolaj Balašov objavio je dve fotografije manastira na svojoj stranici na fejsbuku – do avgusta ove godine, kada je manastir još uvek imao status muzeja i posle toga, kada je on, odlukom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pretvoren u džamiju.

„Manastir Hora u Istanbulu, nakon adaptacije za korišćenje kao džamija. Nekad – sad. Užas savremenog varvarstva. Tuga za pravoslavne hrišćane. Ostaci živopisnog svedočanstava o tome šta je nekad bio Konstantinopolj, carica i majka gradova – sahranjuju se na našim očima, odlaze u mrak“, napisao je sveštenik.

Sudeći po fotografijama, tokom transformacije manastira u džamiju plafoni su postali dva-tri puta niži: prekrili su ih panelom, grubo obojenim belom bojom. Na kraju su visoki oslikani svodovi, mozaici i kupole u potpunosti bili sakriveni.

Hram Hrista Spasitelja u Hori, koji su turske vlasti pretvorile u džamiju „Karije“ biće otvoren za posetioce 30. oktobra 2020. Godine. Tog dana će biti održana molitva, prvi put nakon 75 godina.

Poznati mozaici će biti pokriveni zavesama, kao u Aja Sofiji. Hora će biti otvorena kako za muslimanske molitve, tako i za posete turista.

Vizantijska crkva Hora u Istanbulu je izgrađena u 6 veku. U 16. veku, nakon što su Turci osvojili Carigrad, ona je bila pretvorena u džamiju. Međutim, od 1945. godine ona je funkcionisala kao muzej „Karije“. Ipak, 75. godina kasnije ova odluka je poništena i ona će sad opet biti pretvorena u džamiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala