Turska osuđuje „odvratnu“ karikaturu "Šarli ebdoa" koja prikazuje Erdogana „privatno“ /foto/

© AP Photo / Burhan OzbiliciPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ankara je optužila francuski satirični časopis „Šarli ebdo“ za podsticanje mržnje nakon što je na naslovnoj strani objavljena karikatura turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, usred tenzija između Francuske i muslimanskih zemalja.

Karikatura prikazuje turskog lidera kako se izležava u donjem vešu sa limenkom piva u ruci dok podiže suknju žene koja nosi hidžab, otkrivajući joj stražnji deo.

„Oh, proroče!“ uzvikuje Erdogan na karikaturi, a „Šarli ebdo“ je karikaturu opisao rečima: „Erdogan - privatno je vrlo zabavan“.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj kritikovao je francuski časopis zbog nove naslovne strane i pozvao je međunarodnu zajednicu da „se oglasi povodom ove sramote“.

Ne možete nikoga prevariti skrivajući se iza slobode mišljenja! Osuđujem francusko nemoralno objavljivanje neoprostive šale o našem predsedniku“, napisao je na Tviteru.

Direktor kancelarije turskog predsednika za komunikacije Fahretin Altun, otišao je korak dalje sugerišući da je francuska vlada ohrabrila časopis.

„Antimuslimanska agenda francuskog predsednika Makrona urodila je plodom. „Šarli ebdo“ je upravo objavio seriju takozvanih karikatura punih gnusnih slika navodno našeg predsednika. Osuđujemo ovaj najodvratniji napor ovog magazina da širi kulturni rasizam i mržnju“, napisao je on.

Altun je ponovio da se Turska protivi „bilo kakvim terorističkim aktima u ime islama“.

„Međutim, nećemo ostati nemi pri suočavanju sa odvratnim napadima na našu kulturu i religiju bez obzira odakle potiču“, naglasio je.

Provokativna naslovna strana satiričnog časopisa objavljena je usred verbalnih obračuna Erdogana i francuskog predsednika Emanuela Makrona, nakon šokantnog ubistva francuskog profesora Samuela Patija, kom je izbeglica iz Čečenije odrubila glavu nakon što ga je lokalna muslimanska zajednica osudila zbog predavanja o slobodi izražavanja koje je obuhvatilo i karikature proroka Muhameda, navodi RT.

Makron je osudio islamski ekstremizam i obećao da će podržavati sekularne vrednosti, rekavši da se Francuska „neće odreći svojih karikatura“. Njegovi komentari podstakli su oštar odgovor širom muslimanskih zemalja. Sam Erdogan je doveo u pitanje Makronovu mentalnu sposobnost i pozvao sunarodnike da bojkotuju francuske proizvode.

„Šarli ebdo“ je zbog svojih karikatura i ranije je bio meta. 2015. godine 12 ljudi je ubijeno kada su islamistički teroristi upali u redakciju časopisa u Parizu. Časopis je od tada promenio lokaciju, a nova adresa se iz bezbednosnih razloga drži u tajnosti. Nedavno je „Šarli ebdo“ ponovo objavio neke stare karikature i ubrzo nakon toga ispred nekadašnje zgrade redakcije napadača naoružan nožem ranio je dve osobe. Francuski ministar unutrašnjih poslova napad je okarakterisao kao „čin islamističkog terorizma“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala