Šest ciljeva nove vlade

Pratite nas
"Ova vlada imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa - borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi i dalje ekonomsko jačanje Srbije", naglasila je.

Dodala je da će nova vlada, u skladu sa potrebama, izazovima sa kojima se suočavamo i rezultatima, otvoriti nove teme koje će dalje doprineti snazi naše zemlje i kvalitetu života u njoj.

Kao prioritetnu istakla je borbu za zdravlje građana Srbije.

"Prvi prioritet pred ovom vladom je zaštita zdravlja ljudi i podrška zdravstvenom sistemu u borbi protiv koronavirusa. Pred nama su teški dani i teška zima i još jedna teška godina u kojoj ćemo morati da nastavimo ovu borbu. Očekujemo da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u nekakvu normalnost", kaže Brnabićeva i dodaje da Srbija u svemu tome mora da napreduje.

Poslanici sa Kosova i Metohije u Skupštini nose maske sa amblemom ZSO

U ekspozeu pred poslanicima naglasila je da je neophodno da se gradi dalje na postignutim rezultatima, a svako od ministara će, u svom resoru, imati svoje prioritete, dok će vlada imati osnovne pravce delovanja.

U nekim oblastima, prema njenim rečima, Srbija je samo u ove prethodne tri godine otišla dalje i menjala se brže nego mnoge zemlje Evrope.

"Od 2017. godine, Informatika je obavezan predmet u osnovnim školama od 5. razreda, kada učenici počinju da uče blokovsko programiranje, dok od 6. razreda uče i tekstualno programiranje, da bi se u 8. razredu već susreli sa elementima nauke o podacima“, objasnila je ona.

Brnabićeva je ukazala da je od ove školske godine za prvake uveden predmet Digitalni svet, kroz koji od malih nogu uče da shvataju svet u kome žive, i da budu spremniji, svestraniji i sa više samopouzdanja nego njihovi vršnjaci u drugim delovima Evrope i sveta.

"U srednjim školama skoro 2 odsto učenika ide u specijalizovana IT odeljenja. Obezbedili smo pristup internetu u svim osnovnim školama i uložili smo dodatnih 10 miliona evra u pristup brzom internetu za 1.000 škola. Danas imamo 10.000 digitalnih učionica, a kompletna digitalizacija škola mora da se završi do 2022.", rekla je Brnabićeva.

Kako je dodala, nova vlada neće odustati od zajednice srpskih opština.

"Imaćemo ogromne političke izazove i ovde pre svega mislim na naše odnose sa Prištinom, nastavak dijaloga o normalizaciji i probleme u uspostavljanju Zajednice srpskih opština od koje mi nećemo odustati. Prioriteti će biti nastavak vođenja pregovora sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i podrška povratku interno raseljenih lica", istakla je.

Na tom važnom pitanju koje je, ističe, i najveći izazov za dugoročno održivu bezbednost i stabilnost čitavog regiona, vlada će sve svoje aktivnosti i poteze koordinirati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima srpskog naroda na KiM.

"Nacionalno i političko jedinstvo po ovom pitanju je naš apsolutni prioritet", zaključila je Brnabić.

Govorila je i o organizovanoj borbi protiv kriminala.

"Pred nama je ozbiljna i teška borba protiv organizovanog kriminala, mafije, koja je pomislila da je jača od države i da može da upravlja ovom državom. Naš posao je da pokažemo da je država uvek jača, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da od njih niko neće biti zaštićen", poručila je i dodala da će biti potrebno učešće svih grana vlasti, a pre svega pravosuđa.

Kako kaže, dve su ključne tačke na kojima ćemo zadati odlučujući udarac organizovanom kriminalu - presecanje njihovih izvora finansiranja i razbijanje njihove mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala