Stigla prva isporuka ruskih tenkova u Srbiju

© Foto : MO Ruske FederacijeTenk Beli orao
Tenk Beli orao - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avioni sa tenkovima koje je Rusija donirala Srbiji počeli su da sleću na batajnički aerodrom, nezvanično saznaje Sputnjik. Prema našim saznanjima, isporučena su dva tenka T-72B1MS Beli orao.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a prvi su već dopremljeni.

Kako je doskorašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao u maju prošle godine pred vojnu paradu u Nišu, kada je ovaj tenk prikazan, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. On je tada dodao da će naše oklopne jedinice zahvaljujući toj donaciji, biti „značajno unapređene i ojačane“.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju.

I tenkovi i BRDM-ovi su modernizovani pre nego što su isporučeni našoj vojsci.

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da tenkovi T-72 koje Srbija dobija i naš tenk M-84 „imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku eksploataciju u Srbiji“.

„Za uslove Balkana, savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susednih država“, rekao je Boldirjov za Sputnjik.

Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione „mig-29“, helikoptere MI-17 i MI-35, PVO sisteme „Pancir“...

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala