Izvedena opsežna operacija hapšenja u Kataloniji u potrazi za „ruskim tragom“ u referendumu

© Sputnik / Jordy Boixareu / Uđi u bazu fotografijaPristalice nezavisnosti Katalonije
Pristalice nezavisnosti Katalonije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španski sudija, koji je dao dozvolu za pretrese i hapšenja u Kataloniji u okviru istrage u slučaju održavanja nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine, otkrio je u njemu „ruski trag“, navodi se u nalogu za pretres u koji je Sputnjik imao uvid.

U Barseloni i Žironi (Katalonija) danas je sprovedena velika operacija tokom koje je uhapšena 21 osoba, uglavnom preduzetnici i političari, koji su povezani sa pokretom za nezavisnost tog regiona. Oni su optuženi za proneveru i pranje novca, kao i za zloupotrebu službenog položaja. Istražni organi sumnjaju da su te osobe umešane u nezakonito finansiranje pokreta za nezavisnost, konkretno finansiranje boravka bivšeg šefa vlade Katalonije Karlesa Pučdemona u Belgiji.

Sudija Hoakin Agire Lopez, koji se poziva na snimke telefonskih razgovora osumnjičenih, tvrdi da je postojala neka grupa Rusa koji su bili spremni da pruže podršku pokretu za nezavisnost i navodno su u oktobru 2017. godine ponudili tadašnjem šefu vlade Katalonije Karlesu Pučdemonu „da računa na deset hiljada vojnika i predložili su mu da otplate ceo katalonski dug“.

Grupa Rusa je htela da pretvori Kataloniju u zemlju kao što je Švajcarska“, navodi se u dokumentu.

Katalonija - Sputnik Srbija
Moskva „kriva“ za Kataloniju: Gde su dokazi?

Pregovori su navodno vođeni preko katalonskog političara Viktora Teradeljasa, a „grupa iz Rusije“, prema verziji sudije, „formirana je u vreme Gorbačova“.

„U jesen 2017. godine Rusija je ponudila svoju podršku Karlesu Pučdemonu ukoliko bi on proglasio nezavisnost, između ostalog, uključujući slanje u Kataloniju 10.000 vojnika. Ukoliko bi on pristao, možda bi događaji postali tragični i pretvorili bi se u oružani sukob u zemlji sa ljudskim žrtvama“, ističe se u dokumentu.

U nalogu se takođe govori o „strategiji dezinformisanja i destabilizacije, u koju je bila uključena 'vlada Kremlja', kao deo opšteg diskursa o Evropskoj uniji koja je na ivici raspada, što je bila osnovna poruka medija koje kontroliše Kremlj – RT i Sputnjika“.

Spominje se i glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan, zatim načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, kao i politički analitičar Sergej Markov, sa kojim se Teradeljas sastajao.

Vrhovni sud Španije je u oktobru prošle godine osudio 12 katalonskih političara zbog umešanosti u održavanje nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Devet ljudi je osuđeno na kazne zatvora od 9 do 13 godina, dok su trojici izrečene novčane kazne.

Nakon toga je član Vrhovnog suda Španije Pablo Ljarena izdao evropski i međunarodni nalog za hapšenje Karlesa Pučdemona, koga optužuju za pobunu i proneveru državnih sredstava. Pučdemon se sada skriva u Belgiji.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala