„Mirdita“ u Skupštini — Dačić: Nemojte da me provocirate!

Pratite nas
Poslanik Ujedinjene doline - SDA Sandžaka Šaip Kamberi nije birao reči govoreći loše o vlasti u Srbiji, a tokom Kamberijevog izlaganja reagovao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je ga je pozvao da vodi računa o svom rečniku, odnosno da upotrebljava izraze koji priliče republičkom parlamentu.

"Ne želim da ulazim u raspravu i da polemišem, a mogao bih, da li je nešto tačno ili ne. Poštujte izraze i koristite primeren rečnik, da ne bih morao da preduzimam mere, a nisam imao nameru da bilo kakve mere preduzimam. Nemojte da me provocirate", rekao je Dačić.

Kamberi je svoje izlaganje počeo sa: "Mirdita, dobar dan".

"Kada bih poslušao savet koji daje Meša Selimović čoveku kome želiš dobro ne govori uvek ono što misliš, trebalo bi da ćutim, ali ja nisam izabran da ćutim već predstavljam glas Albanaca preševske doline", rekao je Kamberi.

"Ja ne predstavljam ni žute, ni crne, ni plave, već diskriminisane Albance. Ko bi mogao da pomisli da će jedina opozicija u Skupštini Srbije biti Albanci i Bošnjaci. Baš tužno za demokratiju. Ovakav parlament nije mogao da proizvede čak ni Slobodan Milošević", rekao je Kamberi.

Kako je dodao, vlast sastavljena od levog i desnog centra proizvela je, kako on vidi, totalitarnu vlast koja je izabrana preko demokratskog procesa, baš kao što rade, kaže, svi moderni totalitarni političari.

Srbiju je uporedio sa Belorusijom, a vlast nazvao "retuširanim radikalima" koji se, kaže, brinu za svoj imidž, pa u Vladi ima 11 žena, postoji i Ministarstvo za ljudska prava, i sve to izgleda kao "perfektan scenario", dok se svakodnevno koristi govor mržnje i seksizam.

Kamberi je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori kako otvara fabrike od Subotice do Vranja, a ne do Bujanovca i Preševa i pozvao ga da otvori bar jednu fabriku u tim opštinama.

Govoreći o položaju nacionalnih manjina, pozvao je Brnabić da predstavi etničku strukturu zaposlenih u bolnici u Vranju ili na naplatnim rampama u Bujanovcu.

Dačić je odgovorio da u Bujanovcu, gde je 50 odsto Srba, nema nijednog Srbina u vlasti.

Poslanik SNS Milenko Jovanov je primetio da bi izlaganje Kamberija bilo bolje i interesantnije da je dobio poziv da uđe u Vladu i pozvao je Dačića da reaguje svaki put kada neko pokuša da predstavi Srbiju kakva nije.

A Kamberi se nakon Dačića javio za reč i kazao: "U kakvo ste političko, socijalno, ekonomsko, kulturno, zdravstveno i obrazovno stanje odveli Srbiju, samozvane patriote. Srbijo Dimitrija Tucovića, Danila Kiša, Ivana Đurića…verovatno se i oni prevrću u grobu, ali i ova autokratija ima svoj vek trajanja. Neće pomoći ni taktika geopolitičkog balansa kao smešna kopija Titove Jugoslavije".

Kamberi je rekao i da je Srbija danas republika jednog čoveka čija vlast jača, dok potencijal Srbije pada, pre svega demografski.

"Ljudi su bežali zbog ratova, a danas se beže zbog autoritarizma. Jadno je bilo juče, jadno je i danas", rekao je Kamberi.

Još će morati Ibrom i Sitnicom da protekne mnogo vode...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je srećan što u Srbiji neko, posebno Albanci, mogu da govore o totalitarnom sistemu Srbije, i položaju zajednica, ukazujući da tako nešto nije moguće na nekim drugim teritorijama.

Zamoljen da prokomentariše izlaganje poslanika Šaipa Kamberija u Narodnoj skupštini Vučić je kazao da se čini, kada o tome govori pred milionskim auditorijumom, kontradikcija.

„Upitao bih: smeju li tako da govore neki drugi i u Prištini i Tirani ili na nekom drugom mestu tako“, kazao je on.

Vučić je rekao da je Kamberi u pravu da nisu dobili ministarsko mesto, rekavši da im je ponuđeno mesto zamenika ministra.

Kao da je neko znao unapred šta neko misli o Srbiji pa nije dao da zauzme ministarsko mesto neko ko tako lepo govori o našoj zemlji, konstatovao je on.

Istakao je da o ugroženosti manjinskih zajednica govori čovek koji je iz vlasti u Bujanovcu izbacio 42 odsto Srba, a traži ministarsko mesto sa 0,5 odsto glasova, a onima koji imaju 42 odsto ne daje pravo da učestvuju u vlasti.

Izrazio je zadovoljstvo i ponos što je u demokratskoj Srbiji moguće da neko izgovori te reči i da mu bude samo odgovoreno u skladu sa demokratskim pravilima.

„Još će morati Ibrom i Sitnicom da protekne mnogo vode da tako nešto postane moguće na nekoj drugoj teritoriji“, dodao je on, preneo je Tanjug.

Pročitajte još: 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala