Minsk: Oko 1.000 „stranih instruktora“ za demonstrante pokušalo da uđe u zemlju

© REUTERS / STRINGERPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev rekao je da su vlasti onemogućile ulazak u zemlju oko 1.000 „stranih instruktora“ za demonstrante, ali da u zemlji ima pojedinaca.

Naime, prošle nedelje vlasti su odbile da dozvole ulazak u zemlju za 600 stranaca koji nisu mogli precizno da objasne cilj boravka u Belorusiji. To su uglavnom bili mlađi ljudi koji su dolazili iz Ukrajine, Poljske i Litvanije.

„Oko hiljadu njih je pokušalo da uđe u zemlju. Na sreću po nas i na njihovu žalost odlično radi Državni pogranični komitet koji ih je na profesionalno način sprečio u tome. Tako da sada ima samo pojedinačnih slučajeva“, rekao je Karajev.

predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je juče rekao da su organizatori protesta po principu „obojenih revolucija“ već prošli sedam-osam faza i da je preostala radikalizacija koja je u toku.

„Protiv nas su pokrenuli ne samo informativni, već teroristički rat u određenim pravcima. To moramo da presečemo“, zaključio je on.

U nedelju 25. oktobra istekao je rok „narodnog ultimatuma“ koji je kandidatkinja na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji stupiti u generalni štrajk

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala