Pobuna Čeha /video/

© AP Photo / Petr David JosekProtest u Pragu zbog novih mera protiv korone
Protest u Pragu zbog novih mera protiv korone - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Pragu se održavaju protesti zbog odluke češke vlade da od večeras uvede policijski čas i dodatno ograniči rad maloprodajnih radnji. Nove mere uvedene su zbog dramatičnog porasta broja zaraženih virusom korona, koji je na dnevnom nivou premašio 15.000.

Protest se održava pod sloganom „Marš za slobodu“, a organizatori pozivaju vlast da razmisli o ekonomskim i društvenim posledicama novih restriktivnih mera.

Prema novim merama, masovna okupljanja u Pragu su dozvoljena samo ukoliko maksimalan broj na skupu ne prelazi 500 i ako su podeljeni u grupe od najviše 20 osoba.

Obavezno je i da svi učesnici skupa nose zaštitne maske.

Inače, policijski čas je na snazi u periodu od 21 sat do pet ujutru, a trajaće sedam dana. Maloprodajne radnje moraju da se zatvore do 20 sati, sa izuzetkom benzinskih pumpi i apoteka.

Češki premijer Anrej Babiš je izjavio da će vlada tražiti od poslanika da joj se produže vanredna ovlašćenja za još mesec dana, odnosno do 3. decembra, dok pokušava da zaustavi nagli porast broja zaraženih virusom korona.

© AP Photo / Petr David JosekPolicijski čas će u Češkoj biti na snazi sedam dana.
Pobuna Čeha /video/ - Sputnik Srbija
Policijski čas će u Češkoj biti na snazi sedam dana.

U Češkoj je, u poslednja 24 sata, registrovano 15.663 novih slučajeva virusa korona, što je najviši dnevni bilans novozaraženih u toj zemlji.

Podaci ministarstva zdravlja pokazuju da je broj ukupno zaraženih porastao na 284.033, a da se broj preminulih popeo na 2.547.

Kako navodi Rojters, Češka se u poslednje dve nedelje suočava sa najbržom stopom zaražavanja u Evropi, sa 1.324 slučaja na 100.000 stanovnika, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala