Karikature „Šarli ebdoa“ koje su podigle svet na noge /foto/

© East News / WOJTEK LASKIList Šarli Ebdo
List Šarli Ebdo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski satirični list „Šarli ebdo“ ponovo je u fokusu zbog karikature turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je čak odlučio da ih zbog toga tuži. Pre Erdogana, na stranama pariskog časopisa u, prema pojedinim mišljenjima, kontroverznim crtežima našli su se i drugi svetski lideri, ali i vanpolitičke ličnosti.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je sada u oštrom verbalnom sukobu sa Erdoganom, i sam je bio inspiracija karikaturistima „Šarli ebdoa“.

Satirični nedeljnik objavio je 2017. godine karikaturu Makrona i njegove 24 godine starije supruge sa trudničkim stomak uz natpis: „On (Makron) će učiniti čuda“, što je razbesnelo građane Francuske koji su karikaturu okarakterisali seksističkom i uvredljivom.

Makron je još jednom bio na naslovnoj strani „Šarli ebdoa“, ali ovog puta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Reč je o karikaturi sastanka dvojice predsednika, na kojoj je Makron prikazan kao štene.

Na naslovnici pod nazivom „Makron primio Putina“, koja je odštampana u najnovijem broju lista, prikazan je formalno obučen ruski predsednik, čiju ruku je ugrizao pas sa glavom Makrona.

„Na mesto!“, obraća se Putin crvenookom stvoru

© Sputnik / Viktoriя IvanovaKarikatura Šarli ebdoa
Karikature „Šarli ebdoa“ koje su podigle svet na noge /foto/ - Sputnik Srbija
Karikatura Šarli ebdoa

Iste godine, nemačka verzija izdanja „Šarli ebdo“ objavila je na naslovnici karikaturu nemačke kancelarke Angele Merkel. Na crtežu se vidi kako ona u rukama drži glavu Martina Šulca — svog suparnika na tadašnjim izborima.

Ni kraljica Velike Britanije nije bila pošteđena te je njena karikatura objavljena u okviru serije inspirisane britanskim referendumom. „Šarli ebdo“ je kraljicu Elizabetu II nazvao „smežuranom babom“.

Kraljica, ili starija dama kao simbol „stare Engleske“ sa spuštenim pantalonama predstavljena je i na naslovnici lista. „Moguće je da ovo više nikada nećete videti“, navedeno je u tekstu karikature.

Još jedna karikatura predstavlja Veliku Britaniju kao muškarca koji napušta suprugu – Evropsku uniju i vraća se „mami“. U majčinim crtama lica prepoznaju se crte britanske starije dame, možda i same kraljice.

„Šarli ebdo“ izazvao je bes Rumuna kada je teniserku Simonu Halep prikazao kao Romkinju koja skuplja metal. Na spornoj karikaturi je prikazana Halepova, koja je osvojila teniski šampionat Rolan Garos, kako u rukama drži svoj trofej i uzvikuje „Staro gvožđe“.

Pad aviona Ministarstva odbrane Rusije Tu-154 kod Sočija pre četiri godine pretočen u karikaturu naišao je na osude svetske javnosti.

Na slici se vidi avion koji pada, a vojnik u njemu izgovara: „A-a-a-a“.

„Repertoar vojnog hora se širi“, piše ispod karikature.

Ista reakcija usledila je nakon karikature na kojoj su žrtve smrtonosnog zemljotresa koji je Italiju pogodio 2016. godine predstavljene kao paste i lazanje.

Višedecenijska tradicija satire bez ikakvih stega donela je „Šarli ebdou“ svetsku slavu, ali je često bio osuđivan i kritikovan, a 2015. godine nakon objave karikature islamskog proroka Muhameda, redakcija „Šarli ebdoa“ bila je na meti islamskih terorista koji su tada usmrtili 12 ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala