Jubilej ruskog režisera kome je Beograd „stavio pečat na srce“

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaNikita Mihalkov
Nikita Mihalkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čuveni ruski režiser Nikita Mihalkov napunio je ovih dana 75 godina. Znamo ga i počasnog građanina Beograda i velikog prijatelja Srbije kome je, kako kaže, velikim priznanjem Beograd stavio pečat na srce.

Zbog pandemije virusa korona slavlje je odloženo, ali čestitke nisu izostale, uključujući i one od državnog vrha zemlje. Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je putem video-poziva i nazdravio mu čašom ruskog šampanjca.

Putin je Mihalkovu dodelio i zvanje Heroja rada, što je druga po važnosti titula u Rusiji nakon Titule heroja Ruske Federacije. U slučaju da neko dobije obe titule, na osnovu ukaza predsednika Rusije, biće mu podignuta i bronzana bista sa odgovarajućim natpisom.

Kremlj je saopštio da je titula Heroja rada Mihalkovu dodeljena za posebne zasluge za razvoj ruske kulture, umetnosti i dugogodišnji plodotvorni rad.

Putin je Mihalkovu poželeo „zdravlje i stvaralačku dugovečnost“, na šta je slavni režiser odgovorio kineskom poslovicom i obećanjem da će mu za njegov poslednji rođendan pokloniti nedavno objavljenu knjigu o rodu Mihalkovih, o njegovim slavnim precima koji su služili otadžbini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na svečanom prijemu u Kremlju - Sputnik Srbija
Putin, Mihalkov i domaći šampanjac... /video/

Režiser je iskoristio priliku i da Putinu čestita rođendan, koji je bio 7. oktobra, poslovicom: „Baci na mene svo đubre, baci na mene kamenje, ja sam — reka“.

„Kako je to duboko i kako je tačno“, naglasio je Mihalkov.

Mihalkov je objasnio da je za Rusiju ova poslovica postala aktuelnija nego ikad, posebno u uslovima kada druge zemlje pokušavaju da nateraju Ruse da žive po tuđim pravilima. Međutim, Rusija je ta reka iz poslovice, ona se ne može slomiti.

Rođendan Mihalkovu su, osim Putina, članova porodice i brojnih kolega, čestitali i premijer Rusije Mihail Mišustin i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, ali i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, koji ga je odlikovao i ordenom Prepodobnog Serafima Sarovskog Prvog stepena.

U čast jubileja proslavljenog sovjetskog i ruskog glumca, režisera, scenariste i producenta ruski državni kanali emitovali su specijalan program „Nedelja Nikite Mihalkova“ u okviru koje su prikazani njegovi intervjui, dokumentarci i filmska ostvarenja.

Rođendanska proslava je izostala pošto Mihalkov nije želeo da izlaže riziku zdravlje svoje porodice i prijatelja usled pandemije virusa korona, ali je izrazio nadu da će proslavu upriličiti uoči premijere pozorišne predstave „12“, urađene po njegovom filmu iz 2007. godine. Premijera se očekuje u decembru ove godine.

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaU glumačkoj karijeri Mihalkov je ostvario više od 50 uloga, a kao režiser iza sebe ima na desetine filmova u kojima su igrale najveće ruske zvezde.
Jubilej ruskog režisera kome je Beograd „stavio pečat na srce“ - Sputnik Srbija
U glumačkoj karijeri Mihalkov je ostvario više od 50 uloga, a kao režiser iza sebe ima na desetine filmova u kojima su igrale najveće ruske zvezde.

U njegovoj glumačkoj karijeri više je od 50 uloga. Proslavio se kao osamnaestogodišnjak ulogom u filmu Georgija Danelija „Šetam po Moskvi“, 1963.

Kao režiser iza sebe ima na desetine filmova u kojima su igrale najveće ruske zvezde. Među njegovim najpoznatijim ostvarenjima su „Pet večeri“, „Otadžbina”, „Svoj među tuđima, tuđi među svojima”, „Nekoliko dana iz života Oblomova”, „Nezavršeni komad za mehanički klavir”, „Robinja ljubavi”, „Varljivo sunce”.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su „Oskar“ i „Zlatni lav“, a nosilac je i ruskog ordena Zasluga za otadžbinu. Predsednik je Saveza kinematografa Rusije i Moskovskog međunarodnog filmskog festivala.

Sin je autora tekstova himni Sovjetskog saveza i Ruske Federacije Sergeja Mihalkova i pisca i prevodioca Natalije Končalovske. On je praunuk velikog ruskog slikara Vasilija Surikova i unuk čuvenog slikara Petra Končalovskog.

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMeđu najpoznatijim ostvarenjima Mihalkova su: „Pet večeri“, „Otadžbina”, „Svoj među tuđima, tuđi među svojima”, „Nezavršeni komad za mehanički klavir”, „Robinja ljubavi”, „Varljivo sunce”.
Jubilej ruskog režisera kome je Beograd „stavio pečat na srce“ - Sputnik Srbija
Među najpoznatijim ostvarenjima Mihalkova su: „Pet večeri“, „Otadžbina”, „Svoj među tuđima, tuđi među svojima”, „Nezavršeni komad za mehanički klavir”, „Robinja ljubavi”, „Varljivo sunce”.

Iz dva braka ima četvoro dece, desetoro unučića i jednog praunuka.

Za Mihalkova kažu da je nesumnjivi simbol jedne epohe i velike ruske kulture. Opisuju ga kao čoveka beskrajnog talenta, britkog jezika i večitog buntovnika.

Hvaljen i osporavan, stekao je ogroman broj poklonika, ali i protivnika. Zbog svojih nastupa i stavova koje iznosi o aktuelnim društvenim i (geo)političkim temama često je na meti kritičara, ali svi su saglasni u jednome — Nikita Mihalkov nikoga ne ostavlja ravnodušnim, on je veliki umetnik koji je u svetskoj kinematografiji ostavio neizbrisiv trag.

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVaži i za velikog prijatelja Srbije i srpskog naroda i prvi je umetnik kome je od uspostavljanja nagrade 1954. dodeljena Povelja počasnog građanina Beograda.
Jubilej ruskog režisera kome je Beograd „stavio pečat na srce“ - Sputnik Srbija
Važi i za velikog prijatelja Srbije i srpskog naroda i prvi je umetnik kome je od uspostavljanja nagrade 1954. dodeljena Povelja počasnog građanina Beograda.

Važi i za velikog prijatelja Srbije i srpskog naroda. Digao je glas protiv bombardovanja Srbije 1999. godine i pozivao je na odbranu Kosova i Metohije, jer, kako smatra, budućnost pravoslavlja u Evropi i očuvanje „duhovne ravnoteže“ u svetu zavise od rešenja kosovskog pitanja.

Nikita Mihalkov je i prvi umetnik kome je od uspostavljanja nagrade 1954. godine dodeljena Povelja počasnog građanina Beograda zbog njegovog doprinosa afirmaciji našeg glavnog grada i širenju dobrog glasa o Srbiji u svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala