Japanski premijer: Nastavićemo da razvijamo odnose sa Rusijom

© REUTERS / KIM KYUNG-HOONPremijer Japana Jošihide Suga
Premijer Japana Jošihide Suga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanski premijer Jošihide Suga izjavio je da namerava da razvija odnose sa Rusijom u širokom spektru oblasti.
„Nema promena u davanju značaja odnosima sa Rusijom. Nameravam da razvijam sve odnose sa Rusijom u širokom spektru oblasti, uključujući zaključivanje mirovnog sporazuma“, rekao je Suga, govoreći u parlamentu.

U svom programskom govoru, Suga je naglasio da će se pridržavati kontinuiteta u izgradnji odnosa sa Rusijom i da smatra neophodnim da se problem mirovnog sporazuma ne odlaže za buduće generacije. Upravo ove formulacije držao se njegov prethodnik, bivši premijer Šinzo Abe.

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana mnogo godina su bili pomućeni zbog nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Zastava Japana i Rusije - Sputnik Srbija
Šta je novi premijer Japana obećao Putinu tokom njihovog prvog razgovora

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost predavanja ostrva Habomai i Šikotan Japanu. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Pregovori koji su usledili, međutim, nisu doveli do rezultata, a dve zemlje do danas nisu potpisale mirovni sporazum.

U novembru 2018.  godine u Singapuru su se sastali Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe, koji je tada izjavio da je dogovoreno da se ubrzaju pregovori ka mirovnom sporazumu, na osnovu Deklaracije iz 1956. godine.

Moskva naglašava da je Japan dužan, pre svega, da prizna ishod Drugog svetskog rata, uključujući i ruski suverenitet nad Južnim kurilskim ostrvima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala