Gde je Srbija? 10 najboljih država za život u 2020. godini

© Sputnik / Alexey FilippovNacionalni park Tingvedlir na Islandu
Nacionalni park Tingvedlir na Islandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pogledajte kojih deset država su najbolje i najmirnije za život u 2020. godini.

Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju jaku valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i lični osećaj sreće.

Institut za ekonomiju i mir analizirao je 163 države sveta i teritorije u kojima živi 99,7 odsto populacije kako bi odabrao najmirnija mesta za život, prenosi Pun kufer.

Lista najmirnijih mesta za život Global Pis indeks 2020 napravljena je na osnovu tri glavna kriterijuma: društvene sigurnosti, količine unutrašnjih i međunarodnih sukoba kao i nivoa militarizacije.

Desetu godinu zaredom titula najmirnije zemlje sveta dodeljena je Islandu. U toj državi živi oko 365.000 stanovnika, i nemaju vojsku. Imaju nisku stopu zločina u zemlji, visoku stopu zaposlenosti, impresivan obrazovni sistem i sistem socijalne pomoći. Čak 97 odsto građana opisuje sebe kao pripadnike srednje ili više radničke kase. Brzo su reagovali i na prvi talas pandemije novog virusa korona zatvaranjem granica kako bi smanjili širenje bolesti.

CC0 / Pixabay / Novi Zeland zauzeo 2. mesto
Gde je Srbija? 10 najboljih država za život u 2020. godini - Sputnik Srbija
Novi Zeland zauzeo 2. mesto

Novi Zeland se našao na drugom mestu lestvice najmirnijih država sveta, a treće mesto pripalo je Portugaliji, koja nadmašuje prosek industrijalizovanih zemalja u pogledu stanovanja, ravnoteže poslovnog i privatnog života, lične sigurnosti, ali i kvaliteta životne sredine.

Najveći broj na spisku od 10 najmirnijih država za život dolazi iz Evrope. Uz Island i Portugaliju na lestvici se nalaze i Austrija, Češka, Danska i Švajcarska. Na šestom mestu našla se Kanada, na sedmom za Singapur, a na devetom Japan, prenela je Nacionalna geografija.

A gde se na listi nalazi Srbija?

Institut za ekonomiju i mir smestio je Srbiju na 51. mesto liste najmirnijih zemalja. Najbolje rangirana u regionu je Slovenija, koja je zauzela visoko 11. mesto, a naše komšije, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, 26. i 79. mesto liste. Crna Gora našla se na 69. poziciji.

CC0 / Pixabay / Portugalija je najbolje plasirana evropska država.
Gde je Srbija? 10 najboljih država za život u 2020. godini - Sputnik Srbija
Portugalija je najbolje plasirana evropska država.

10 najmirnijih država sveta

1. Island

2. Novi Zeland

3. Portugalija

4. Austrija

5. Danska

6. Kanada

7. Singapur

8. Češka

9. Japan

10. Švajcarska

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala