Evro oslabio u odnosu na dolar, ulagači u strahu zbog policijskog časa u Francuskoj i izbora u SAD

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUEN Evro i dolari
Evro i dolari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evro je danas oslabio u odnosu na dolar na međunarodnim tržištima zbog straha investitora da bi Francuska zbog korona virusa mogla da naredi zatvaranje u celoj zemlji, a u fokusu su im i američki predsednički izbori.

Kurs evra oslabio je za 0,4 odsto prema dolaru u odnosu na zatvaranje dan ranije, skliznuvši na 1,1753 dolara.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, tokom prepodneva iznosio je 93,31 bod, ojačavši 0,2 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta valuta, prenosi Indeks.

Japanski jen, valuta-utočište za kapital investitora u neizvesnim vremenima, istovremeno je ojačao 0,2 odsto prema dolaru i dostigao 104,16 jena za dolar, što je najviši nivo u više od mesec dana.

Dolar oslabio prema jenu

Dolar je oslabio prema jenu jer na tržištima vlada neizvesnost oko ishoda američkih predsedničkih izbora 3. novembra. Takva situacija navodi ulagače na veći oprez, pri čemu se mnogi pripremaju na nagle promene kursa valuta, preneo je Tanjug.

Osim toga, investitore obeshrabruje to što republikanci i demokrati nisu uspeli da se dogovore oko paketa fiskalnih podsticaja za američku privredu pre predsedničkih izbora.

Za dalje smernice čeka se televizijsko obraćanje francuskog predsednika Emanuela Makrona, nakon što su mediji objavili da bi francuska vlada mogla da uvede policijski čas od ponoći u četvrtak.

Mnoge druge evropske zemlje takođe razmatraju različite mere ograničenja kako bi zauzdale snažan porast zaraženih korona virusom.

Pročitaje još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala