Boratov odgovor: Šta je to „veoma lepo“ u Kazahstanu /video/

© AFP 2023 / VINCE BUCCIBorat
Borat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kazahstan, dom izmišljenog novinara Borata, prisvojio je krilaticu istoimenog lika, „veoma lepo!“ u novoj turističkoj reklamnoj kampanji i tako ušao u novu fazu „u vezi“ ove nacije sa, sada već, legendarnim likom i njegovim filmovima.

Nacionalna turistička agencija „Kazahstan Travel“ objavila je u ponedeljak na mrežama video koji prikazuje kompilaciju novih reklamnih oglasa i otkriva da je ta fraza sada „zvanični novi slogan“ turističke industrije u zemlji. Video snimci su čak imali i podnaslov „Boratov odgovor“.

Serija kratkih filmova prikazuje turiste kako planinare, piju fermentisano konjsko mleko i slikaju se s Kazahstancima u tradicionalnoj odeći. Na kraju svakog klipa, srećni putnici izjavljuju da je iskustvo zaista bilo „veoma lepo!“

Kampanja je ideja Denisa Kina, menadžera turističke agencije američkog porekla koji živi u najvećem kazahstanskom gradu Almatiju.

„U Kazahstanu postoji pre-Borat i post-Borat era“, rekao je Kin za Njujork Tajms.

Objasnio je da, po njegovom mišljenju, nacija ne može pobeći od Boratovog kulturnog uticaja, pa je logičan potez bio da se on pokuša prihvatiti umesto da se odbaci.

Kazahstanski nacionalni turistički odbor sa nestrpljenjem je dočekao i usvojio Kinovu ideju - međutim, to je bilo daleko od početnih reakcija na film u ovoj zemlji.

I originalni „Borat“ iz 2006. godine, i nedavni nastavak koji je inspirisao „veoma lepe“ promotivne spotove, imali su pozamašne komične slobode prikazujući Kazahstan kao ruralan, nekulturan i primitivan.

Originalni film izazvao je negodovanje u zemlji čija vlada je tada saopštila da računa da ga bioskopi neće prikazivati.

Međutim, zamenik predsednika kazahstanskog odbora za turizam Kairat Sadvakasov kaže da je kampanja za 2020. godinu sasvim prikladna.

„Kazahstanska priroda je veoma lepa. Naša hrana je veoma lepa. A ljudi su, uprkos Boratovim šalama koje prikazuju sve suprotno, jedni od najlepših na svetu “, izjavio je Sadvakasov.

Sam glumac Saša Baron Koen rekao je za Tajms da njegovo prikazivanje Kazahstana u filmovima „nema nikakve veze sa stvarnom zemljom“ i da je stvorio „divlji, komični, lažni svet“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala