Amerika spremna da rasporedi hipersonično oružje u Evropi

CC0 / U.S. Department of Defense / Lansiranje rakete Falkon 9 sa vojne baze Vandenberg u Kaliforniji
Lansiranje rakete Falkon 9 sa vojne baze Vandenberg u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD će biti spremne, ako bude bilo potrebno, da rasporede hipersonično oružje u Evropi radi obuzdavanja Rusije, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan, govoreći u vašingtonskom institutu Hadson.
„Izašli smo iz Sporazuma o likvidaciji raketama srednjeg i kratkog dometa. Radimo na hipersoničnom oružju, sistemima za dopremanje balističkih raketa... Rasporedićemo iste te rakete, ako to bude bilo potrebno, u Evropi, kako bismo obuzdali Rusiju“, rekao je O'Brajan.

On je naveo da bi Sporazum o ofanzivnom naoružanju (START 3) mogao biti produžen za godinu dana, ako se reše pitanja provere realizacije sporazuma.

„Mislim da se približavamo tome. Radimo na izradi verifikacionih procedura za ovaj godišnji mehanizam. Međutim, ako rešimo pitanja verifikacije, mislim da ćemo moći da pređemo na sporazum… Mislim da je to u našim interesima“, rekao je pomoćnik američkog predsednika.

O'Brajan je ponovio da je predlog američke strane bio predat ruskim kolegama u Ženevi. Nešto više o njemu će, kako se očekuje, biti saopšteno u „naredna dva dana ili dve nedelje“.

Podsetimo, Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja 2010. godine. On ostaje na snazi deset godina (do 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana. Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je 16. oktobra produženje Sporazuma za najmanje godinu dana bez dodatnih uslova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala