Amerika opet preti Turskoj sankcijama zbog S-400

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni sistem S-400
Protivvazdušni sistem S-400 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoćnik američkog državnog sekretara za politička i vojna pitanja Klark Kuper uputio je pretnju Turskoj sankcijama zbog nabavke protivvazdušnih raketnih sistema S-400 od Rusije.
„Što se tiče zakona „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA), rizik od njihove upotrebe nikada nije nestao. Ono što smo do sada videli, u periodu između prošle i ove godine, jeste da raste rizik da će doći do toga", rekao je američki zvaničnik, komentarišući na internet brifingu mogućnost da Vašington upotrebi restriktivne mere protiv Ankare zbog kupovine kompleksa S-400.

Prema rečima Kupera, dalje korake SAD-a na ovom polju prate države koje razmatraju mogućnost kupovine naoružanja od Moskve.

„Mislim da neke zemlje prate pomno ove događaje, čekaju da vide kakve će biti sankcije protiv Turske. Ako pogledate CAATSA, postoji velika fleksibilnost, ne postoji jedan pristup za sve u vezi sa sankcijama", rekao je Kuper.
F-35 - Sputnik Srbija
Amerika lovce F-35 daje Grčkoj umesto Turskoj

"Ono šta se bude dešavalo po ovom pitanju sigurno će pratiti određeni broj partnera koji trenutno ili modernizuju svoje Oružane snage i kupuju oružje od Sjedinjenih Američkih Država, ili koketiraju sa potencijalom za nabavku neke ruske opreme. Kupovina oružja od Rusije imala bi negativan uticaj na njihove napore da se modernizuju uz pomoć Amerike“, dodao je američki diplomata.

Potvrdio je da je rizik od sankcija kojima se Turska izlaže sasvim realan. Dodao je da je Turska propustila priliku tokom proteklih godinu dana da se vrati na dobar put sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om.

CAATSA je američki zakon „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ iz 2017. godine. Ovaj normativni pravni akt preti upotrebom jednostranih sankcija protiv država koje od Rusije nabavljaju savremene sisteme naoružanja i vojnu opremu.

Sporovi oko raketnih sistema S-400 i američkih lovaca F-35

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan poslao oštru poruku Amerikancima: Vi ne znate s kim imate posla!

Rusija i Turska su 2017. godine potpisale ugovor o isporuci ruskih raketnih sistema S-400. Turska je bila prva država članica NATO, koja je ove sisteme nabavila od Rusije. Odluka Ankare izazvala je negativnu reakciju SAD i Alijanse u celini.

SAD ne odustaju od pokušaja da nateraju Tursku da se odrekne ruskih raketnih sistema S-400. Zbog činjenice da Turska ne popušta pod pritiskom Vašington je Ankaru isključio iz američkog programa za proizvodnju bombardera pete generacije F-35. Pored toga, SAD prete Turskoj zbog kupovine S-400 uvođenjem niza jednostranih sankcija, ali ne žure sa preduzimanjem ovih koraka, jer se plaše daljeg zaoštravanja odnosa sa ključnim saveznikom u NATO-u, a Ankara upozorava da primena takvih ograničenja neće ostati bez odgovora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala