Rusija: Prvi put priznat genocid nacista nad civilima

© Foto : The Investigative Committee of the Russian FederationIskopavanje grobnica na mestu masovnog pogubljenja civila od strane nacista u selu Žestjana Gorka u Rusiji
Iskopavanje grobnica na mestu masovnog pogubljenja civila od strane nacista u selu Žestjana Gorka u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Solecki okružni sud u Novgorodskoj oblasti Rusije prvi put je zakonski priznao masakre civila od strane nacista za genocid. Ovo je presedan u pravnom postupku Rusije.

Radi se o masakru u selu Žestjana Gorka Novgorodske oblasti koji se dogodio 1942. godine.

Kako je naveo načelnik odeljenja za građansko pravo tužilaštva Novgorodske oblasti Vitalij Novikov, prema povelji Nirnberškog tribunala, ratni zločini ne zastarevaju. On je podsetio da se ranije činjenice „istrebljenja etničkih grupa sovjetskog naroda“ tokom ratnih godina nisu zvanično priznavali.

Tužilaštvo je navelo da su 1942. godine nacisti formirali „tajlkomandu“ za masakre civila. Ona se sastojala od više od 20 ljudi, predvođenih nemačkim i austrijskim oficirima.

Među uobičajenim izvršiocima bili su i ljudi iz Letonske SSR. Oni su izvodili masovna pogubljenja civila. Prema podacima tužilaštva, njihove žrtve bile su najmanje 2,6 hiljada ljudi, uključujući i decu. Počinioci zločina još uvek nisu izvedeni pred lice pravde.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala