Treći talas u Srbiji biće jači, razmatra se uvođenje dve nove mere

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICSavska promenada o oktobru u Beogradu
Savska promenada o oktobru u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da će Krizni štab u narednom periodu razmatrati mogućnost uvođenja dve nove mere.

„To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći. Neki mere nisu sprovodili, nisu shvatili opasnost.. Kada je situacija dinamična više je bitan sam tok epidemije neko neka brojka koja bi bila alarmantna. Mi vidimo da tok nije dobar i želimo da ‘skrenemo reku’ u drugi tok, na nivo koji će biti prihvatljiv“, rekao je on.

On je gostujući u jutarnjem programu RTS-a rekao da moramo dosledno da sprovodimo mere koje su na snazi.

„Znam da to za mnoge ne zvuči kao Bog zna šta, ali nošenje maski predstavlja najznačajniju zaštitu. Kontrolisanje okupljanja, tu moramo da budemo disciplinovani, mi ne možemo znati unapred ko je sve zaražen korona virusom. Moramo nositi masku tamo gde ima kontakata“, rekao je Janković.

Upitan da li će treći talas biti jači od prethodnih i koliko bi mogao da traje, rekao je da to zavisi od poštovanja epidemioloških mera,

„Treći talas ima potencijal da bude jači od prethodnih, a da će to i biti i koliko će trajati zavisi od toga koliko se budemo pridržavali mera. Nastojaćemo i da ga prolongiramo, kako ne bismo doživeli kolaps zdravstvenog sistema. Mnogo je teže gasiti požar kada se razbukti“, navodi on.

Komentarišući epidemiološku situaciju u pojedinim opštinama, poput Aleksinca, gde je jedan vrtić zatvoren, Janković kaže će razmatranje mere zatvaranja škola i vrtića zavisiti od rizika prenošenja virusa.

„Mi već imamo fleksibilnu meru da kada se pojavi virus, može da dođe do zatvaranja vrtića i škola, a da li treba ići na opštu meru zavisi od rizika prenošenja virusa. Kontrolisanje okupljanja, nošenje maske, bilo na zatvorenom bilo na otvorenom prostoru su osnovne stvari“, istakao je Janković.

Fajront u kafićima već od 20 sati

Virus se mora obuzdavati tamo gde se i najviše širi, a to su mesta masovnog okupljanja, u prvom redu ugostiteljski objekti.

Iako to može da ima loše ekonomske posledice, prva naredna epidemiološka mera, za koju se zalažu i članovi Kriznog štaba, moglo bi da bude novo ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 20 sati.

Članovi Kriznog štaba, prema saznanjima „Novosti“, još razmatraju da li bi takva mera trebalo da važi za celu zemlju, ili samo za najveća potencijalna žarišta — Beograd, Kragujevac, Valjevo i još neka mesta gde se registruje porast broja inficiranih.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala