Šojgu: NATO nastavlja da jača prisustvo na granicama Rusije i Belorusije

CC BY-SA 2.0 / Flickr / HILLE HILLINGA / Zajedničke vojne vežbe norveških i snaga NATO-a u Reni
Zajedničke vojne vežbe norveških i snaga NATO-a u Reni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija na granici Savezne države (Rusije i Belorusije) sa zemljama NATO-a i dalje je nemirna, osiguravanje bezbednosti je prioritet Ministarstva odbrane Rusije, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku zajedničkog kolegijuma ruskog i beloruskog ministarstva odbrane.
„I dalje je nemirna situacija na zapadnim granicama Savezne države, gde NATO nastavlja da pojačava svoje prisustvo“, rekao je Šojgu na onlajn-sastanku.

„U kontekstu trenutne vojno-političke situacije u regionu, kao i novih izazova i pretnji, prvenstveno od međunarodnog terorizma, Ministarstvo odbrane Rusije smatra vojnu bezbednost Savezne države jednim od svojih prioritetnih zadataka“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Severnoatlantska alijansa poboljšava svoju vojnu infrastrukturu, skladišti logistička sredstva, naoružanje i vojnu tehniku u blizini granica Savezne države. Ministar je istakao da se pojačava segment američke protivraketne odbrane, njeni lanseri mogu da se koriste i za udarno oružje.

„Bez obzira na pandemiju, ne smanjuje se intenzitet vojnih vežbi bloka“, ocenio je Šojgu.

Sa svoje strane, Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin primetio je da raste broj vojnih vežbi NATO-a u zemljama koje se graniče sa Belorusijom, a povećava se prisustvo američke vojske.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Amerika samo traži izgovore da istupi iz međunarodnih sporazuma

„Poslednjih godina rotaciona grupa NATO-a zemljama koje se graniče sa Belorusijom porasla je više od 17 puta i dostigla deset hiljada vojnika“, podsetio je Hrenjin.

Sjedinjene Američke Države su se, uz podršku saveznika iz NATO-a, povukle iz sporazuma o protivraketnoj odbrani, otvorenom nebu i raketama srednjeg i kratkog dometa, a takođe su odbile da ratifikuju prilagođenu verziju dogovora o konvencionalnom naoružanju i snagama u Evropi, podsetio je beloruski ministar.

Sve ovo, prema Hrenjinu, ima za cilj „podrivanje međunarodne i regionalne bezbednosti i pružanje pravnog okvira za militarizaciju evropskog kontinenta kroz trajno američko prisustvo“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala