Šojgu: Cilj „obojene revolucije“ u Belorusiji bio raskol u odnosima Moskve i Minska

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaSergej Šojgu i Mihail Mišustin na otvaranju šestog Međunarodnog vojno-tehničkog forum „Armija-2020“.
Sergej Šojgu i Mihail Mišustin na otvaranju šestog Međunarodnog vojno-tehničkog forum „Armija-2020“. - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Obojena revolucija“ u Belorusiji imala je za cilj, između ostalog, da se naruši integracija Savezne države Rusije i Belorusije i da se unese raskol u odnose Moskve i Minska, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
„Nedavno je, uz političku i finansijsku podršku Zapada, bio izveden pokušaj smene vlasti u Belorusiji. Između ostalog, to se radilo kako bi se narušio proces integracije u okviru Savezne države Rusije i uneo raskol u rusko-beloruske odnose“, rekao je Šojgu na sastanku predstavnika ministarstava odbrane dve zemlje.

Šojgu je rekao da on i njegov beloruski kolega Viktor Hrenjin odlučno osuđuju takve poteze i smatraju da je neprihvatljivo mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Kaže i da SAD primenom obojenih revolucija „ciljano izazivaju napetost, destabilizuju unutarpolitičku situaciju u čitavom nizu zemalja“.

To podriva međunarodno pravo i na taj način se ignorišu interesi suverenih država.

„Belorusija je bila i sada je naš najbliskiji sused, pouzdani saveznik i strateški partner. To je posebno važno u uslovima nestabilnosti na međunarodnom planu“, poručio je Šojgu.

Hrenjin je dodao da je posle neuspešnog pokušaja „obojene revolucije“ u Belorusiji usledio hibridni rat i „pritisak Zapada bez presedana“ – ekonomski, politički i diplomatski.

On je dodao da su „različite destruktivne snage, podstaknute od strane rukovodstava čitavog niza zemalja“ pokušale da smene vlast u Belorusiji.

Hrenjin je zahvalio Rusiji na podršci i pomoći koju je pružila u tako teškom trenutku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala