Ruski ambasador u UN posavetovao nemačkog kolegu: Ne čitajte „Njujork tajms“

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja ispričao je nemačkom kolegi Kristofu Hojsgenu o junaku priče Mihaila Bulgakova, profesoru Filipu Preobraženskom i preporučio da nemački predstavnik ne čita „Njujork tajms“ pre sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Siriji.

Tema sednice Saveta bezbednosti je bila politička i humanitarna situacija u Siriji. Neke zapadne zemlje optužile su Rusiju za nedavni napad na Idlib.

„Dozvolite mi da započnem sa najnovijim događajem. Pomenuo bih nedavni ruski napad na Idlib, najveći od marta. „Njujork tajms“ je danas objavio da je bilo civilnih žrtava u ovom napadu. Ako se ispostavi da je ova informacija istinita, to će biti još jedno kršenje međunarodnih prava“, rekao je nemački ambasador u UN.

Nebenzja je svog nemačkog kolegu podsetio na delo Mihaila Bulgakova „Pseće srce“.

„U delu se opisuje vreme neposredno posle revolucije, period boljševičke vlasti. Profesor Preobraženski, koji pripada starom režimu, ruča sa svojim pomoćnikom i govori mu: „Sačuvaj Bože, ne čitajte sovjetske novine pre ručka, one Vam kvare apetit. Dakle, Kristofe, ne čitajte „Njujork tajms“ pre sastanaka Saveta bezbednosti o Siriji“, rekao je Nebenzja.

„Već smo imali prilike da komentarišemo određene članke „Njujork tajmsa“. Uzimajući u obzir koliko je puta pisao laži o Rusiji, nismo iznenađeni što ste danas koristili ovaj izvor informacija“, dodao je Nebenzja i pozvao Hojsgena da to više ne radi.

„S obzirom da u zemlji ne postoji nikakva vojna akcija osim borbe protiv terorizma, imamo sve više pitanja za one zapadne kolege koji pozivaju na prekid vatre širom Sirije. Naše pitanje je: koga pokušavate da zaštititi? Sa kim predlažete da zaključimo sporazum?“, upitao je ruski ambasador u UN.

Nebenzja je naglasio da je teroristička aktivnost u porastu i u drugim delovima Sirije, uključujući severoistok.

„Nedavno oslobađanje 600 pripadnika DAEŠ-a je alarmantno. Očigledne su opasne posledice takvog koraka. Već primamo informacije o povećanju broja terorističkih napada koje su izveli radikali koji su se infiltrirali u zone pod kontrolom Damaska i borili se protiv sirijske vojske", dodao je on.

Sirijski list „Al Vatan“, pozivajući se na izvore u Idlibu, rekao je u ponedeljak da je vazdušni napad na kamp za obuku terorističke grupe u sirijskoj provinciji usmrtio više od 40 vojnika, a najmanje 60 je ranjeno.

U Idlibu je 2017. godine stvorena severna zona deeskalacije, gde su se preselili ekstremisti koji su odbili da polože oružje u predgrađu Damaska Istočnoj Guti i južnim regionima zemlje. Na teritoriji provincije se nalaze turski posmatrači, a u skladu sa sporazumima predsednika Rusije Vladimira Putina i Turske Redžepa Tajipa Erdogana, postignutim 5. marta u Moskvi, vojske dve zemlje imaju zajedničke patrole u ​​Idlibu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala