Potpuna mobilizacija zdravstva u Hrvatskoj

© AP Photo / Luca BrunoKorona test
Korona test - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš saopštio je da je naredio potpunu mobilizaciju zdravstva.

Beroš je na svom Fejsbuk profilu napisao da aktuelno stanje sa korona virusom u Hrvatskoj tera sve u zdravstvenom sistemu na vanredni angažman, od lekara primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje brinu o svim obolelima.

„Naredio sam kao ministar zdravlja potpunu mobilizaciju celog javnozdravstvenog sistema u Hrvatskoj. Upravo je ovo vreme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu“, napisao je Beroš.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 1.413 novozaraženih korona virusom i 18 smrtnih slučajeva.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 11.311.

Na bolničkom lečenju je 897 pacijenata, od toga je na respiratoru 57.

Od 25. februara u Hrvatskoj je do danas zabeleženo ukupno 38.621 osoba zaražena novim korona virusom.

Od toga je preminulo 470 osoba, 26.840 se oporavilo, a u poslednja 24 sata 1.003.

U samoizolaciji je trenutno 27.720 osoba.

Do danas je ukupno testirano 457.726 osoba, od toga 8.185 u poslednja 24 sata.

Skraćen period samoizolacije

Period samoizolacije za osobe koje su bile u bliskom odnosu sa zaraženim korona virusom u Hrvatskoj je skraćen sa 14 na 10 dana, saopštio je danas hrvatski Zavod za javno zdravlje.

Prema novoj odluci Zavoda, izuzetak od tog pravila su osobe koje rade u ustanovama za smeštaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, kod kojih karantin i dalje traje 14 dana, prenosi Index.

U odluci se navodi da je klinički kriterijum za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika minimalno tri uzastopna dana bez povišene telesne temperature bez primene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma, dok je ranije za prestanak izolacije bio dovoljan jedan dan.

Za asimptomatske slučajeve završetak izolacije preporučuje se 10 dana nakon prvog pozitivnog testa ili uzimanja uzorka, uz uslov da tokom tog razdoblja nisu razvili nikakve simptome bolesti.

Dodaje da se, radi smanjenja širenja infekcije, svi bliski kontakti obolelog upućuju u zdravstveni nadzor u karantinu ili samoizolaciji u trajanju od 10 dana od poslednjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Bliske kontakte nije potrebno testirati ni na početku ni tiokom karantenina ili samoizolacije, osim ako ne razviju simptome bolesti ili postoji epidemiološka indikacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala