Počela proizvodnja druge ruske vakcine protiv korone u Rusiji

© Foto : Press-služba Rospotrebnadzora / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona Centra "Vektor"
Vakcina protiv virusa korona Centra Vektor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proizvodnja vakcine protiv virusa korona „EpiVakKorona“ započela je u centru „Vektor“, izjavila je direktorka ruske Službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

Ona je na forumu „Zdravo društvo“ precizirala da će do kraja godine određene količine vakcine već biti proizvedene.

Uskoro će početi postregistraciona ispitivanja vakcine „EpiVakKorona“, u njima će učestvovati 40 hiljada dobrovoljaca, uključujući ljude starije od 60 godina i one koji pate od hroničnih bolesti. Preporučuje se da se vakcina daje dva puta, po 0,5 ml, intramuskularno, sa razmakom od najmanje dve do tri nedelje.

Istovremeno, zamenica generalnog direktora Državnog naučnog centra za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ Rospotrebnadzora Jelena Gavrilova izjavila je da na svetu postoji 10 tehnoloških platformi za pravljenje vakcine protiv kovida 19, kao i da „Vektor“ radi na preparatima na šest platforma.

„Postoji 10 tehnoloških platformi. U našem centru smo koristili šest tehnoloških platformi za razvoj vakcine protiv novog virusa korona“, rekla je ona na istom forumu na platformi međunarodne informativne agencije „Rusija sevodnja“.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije u avgustu je registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživači centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije. Vakcina je nazvana „Sputnjik V“.

U oktobru je registrovana druga vakcina „EpiVakKorona“ koja je napravljena u centru „Vektor“ Rospotrebnadzora. Trenutno se vrše klinička ispitivanja treće vakcine koju su razvili stručnjaci iz Kirovskog naučnog centra „Čumakov“.

Prema rečima ministra zdravlja Mihaila Muraška masovna vakcinacija će započeti nakon pokretanja velikih obima proizvodnje i biće besplatna.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala