Lazanski: Kupujemo oružje od Rusije i Kine, kupovaćemo i od Jupiterijanaca ako je dobro i jeftino

© Sputnik / Olivera IkodinovićMiroslav Lazanski
Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija ne podleže političkim pritiscima, već kupuje oružje i od Rusije, i od Kine, i od svakoga ako treba, i od Jupiterijanaca ako je dobro i jeftino, rekao je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski. On je dodao da poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji nije bila zakazana, iako se o njoj govorilo.
Od četvrtka do četvrtka Miroslav Lazanski

„Mi se rukovodimo jednačinom koja uključuje koštanje i efikasnost. Ne podležemo političkim pritiscima, radimo diverzifikaciju i kupujemo oružje i od Kine, Rusije i ako treba od svakoga, kupićemo i od Jupiterijanaca ako je dobro i jeftino“, rekao je Lazanski gostujući u emisiji „Fokus“ TV B92.

Vojna saradnja Srbije i Rusije

Kako je rekao, Srbija ne gleda političku pozadinu, iako je kupovina svakog većeg sistema istovremeno i politička odluka.

U pogledu ukupne saradnje Srbije i Rusije u nominalnim iznosima, kako je rekao, vojna saradnja je među najjačima.

Zastave SAD Kine i Rusije - Sputnik Srbija
Nova američka opomena Srbiji: Strah od Kine i Rusije iza fasade „dušebrižnika“

Lazanski je naveo da je najveći izvoz u pogledu dolarske ili u valutama evra izvoz ženskih čarapa, i da ih Srbija godišnje izveze u vrednosti od 120 miliona evra na rusko tržište.

„Posle toga su jabuke, pa ruski izvoz naoružanja u Srbiju“, rekao je Lazanski.

U sastavu Vojske Srbije, kako je rekao, postoje sovjetski modeli naoružanja i ruski modeli naoružanja.

„To je pretežno u oblasti oklopne tehnike, protivvazdušnih sistema i ratnog vazduhoplovstva, i naravno da tu nešto Rusi remontuju, nešto su nam donirali“, rekao je i dodao da je Rusija donirala 30 tenkova i 30 oklopnih automobila BRDM 2 – „deset je već stiglo, 20 treba da dođe“.

„Treba i da dođu remontovani ruski tenkovi koji su nam donirali. Donirali su nam šest migova 29, Pancir smo kupili“, rekao je on.

Lazanski je naveo da je vojno-tehnička saradnja barem 50, ako ne i 60 odsto kompletne saradnje dve države. Kako je ocenio, „to je nasleđeno samim tim što je bivša Jugoslavija kupovala sovjetske sisteme“.

„Ako bi sve to sad izbacili napolje i počeli da kupujete zapadno, to bi užasno koštalo“, rekao je ambasador.

On je naveo da je deo sankcija jeste naneo štetu ruskoj ekonomiji, ali ne onoliko koliko zapad misli.

Poseta Putina nije bila zakazana

Kada je u pitanju poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, o kojoj se govorilo, Lazanski kaže da ona nije bila zakazana i da „Putin nije izašao iz Rusije i nije bio ni u jednoj poseti van Rusije od februara“.

Sergej Lavrov u Beogradu - Sputnik Srbija
Lavrov ne dolazi u Srbiju, otkazao sve posete regionu

„Jeste bilo plana vezanog za otvaranje Hrama Svetog Save u Beogradu, ali nije bilo zakazivanja posete. Pošto ti radovi još nisu kompletirani, a imamo situaciju naleta virusa korona, i ako otvarate Hram bez prisustva vernika, ne možete rizikovati da otvarate sa 30.000 ljudi i da vam dođe ruski predsednik“, kaže Lazanski.

On je rekao da kada se zvanična poseta predsednika otkazuje, to se notira i navodi zbog čega je poseta otkazana.

Na pitanje kada bi Putin mogao doći u Srbiju, Lazanski je rekao da to zavisi od pandemije virusa korona.

„Svi željno očekujemo vakcinaciju. Vojni vrh Rusije se vakcinisao, a kada i da li će se Putin vakcinisati je njegova lična odluka. On čak ni svoje ministre ne prima, sve se radi onlajn“, napomenuo je Lazanski i objasnio da zbog epidemije četiri miliona građana Moskve radi iz vikendica.

Govoreći o sporazumu koji je povodom pitanja Kosova i Metohije potpisan u Vašingtonu, Lazanski je kazao da nije bilo „velikih komentara“.

Lazanski je ocenio da najavljena poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koja je otkazana jer je Lavrov u samoizolaciji, nema veze sa formiranjem vlade u Srbiji.

„Da poseta ima neke veze sa formiranjem Vlade Srbije je prenategnuta teza. Slučajno je koincidiralo i to je to“, rekao je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala