Lavrov i Čavušoglu: Ne postoji alternativa mirnom rešenju sukoba u Karabahu

© TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefovi diplomatija Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su telefonom o situaciji u Nagorno-Karabahu i tom prilikom istakli da ne postoji alternativa mirnom rešenju problema, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Razgovarano je o situaciji u Nagorno-Karabahu. O neophodnosti da se što pre obezbedi održivi prekid vatre između Jermenije i Azerbejdžana. Ministri su naglasili da ne postoji alternativa mirnom rešenju problema, potrebno je da se odmah uspostavi prekid vatre i nastavi pregovarački proces u okviru uspostavljenih mehanizama Minske grupe OEBS-a. Naglašeno je da je neprihvatljiva internacionalizacija krize sa ciljem uplitanja inostarnih vojnika“, navodi se u komentaru na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

O Siriji

Šefovi diplomatija su se dogovorili i da se nastave aktivni bilateralni kontakti preko ministarstava spoljnih poslova, vojnih resora i specijalnih službi, kako bi se pomoglo u rešavanju situacije u Siriji i unapredio politički proces u skladu sa osnovnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.  

Sukob u Karabahu 

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

Američki Stejt department objavio je u nedelju zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova o humanitarnom primirju od 5 časova po srednjoevropskom vremenu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala