Ključna pobeda Donalda Trampa nedelju dana pred izbore

© REUTERS / Sarah Silbiger/PoolSudija Ejmi Koni Beret
Sudija Ejmi Koni Beret - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sedam dana pred izbore Donald Tramp uspeo je da postavi i trećeg sudiju Vrhovnog suda tokom svog mandata uprkos velikom protivljenju demokrata.

Američki Senat je, naime, potvrdio je imenovanje Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda, koja će na tom mestu zameniti nedavno preminulu Rut Bejder Ginzberg.

Izbor sudija Vrhovnog suda jedna je od najvažnijih stvari koje američki predsednik radi jer je to doživotna funkcija, a sudije odlučuju o najvažnijim sporovima u državi uključujući i one vezane za izbor predsednika.

Trampu je zapalo da tokom jednog mandata imenuje čak troje sudija, dok su prethodna tri predsednika — Klinton, Buš mlađi i Obama — imenovali su po dvoje za osam godina u Beloj kući.

Za Ameriku je neobično važno da li će sudija biti liberalnih ili konzervativnih shvatanja jer će se tako postavljati pri odlučivanju.

Demokrate su obično predlagale liberalnije, republikanci konzervativnije sudije, a izborom Ejmi Koni Baret taj odnos je 6:3 u korist konzervativaca.

Ejmi Koni Baret je iz Indijane ima 48 godina i sedmoro dece (dvoje usvojene sa Haitija), konzervativna je po pitanju abortusa i gej brakova, spada među pravnike „originaliste“ koji Ustav tumače baš onako kako u njemu piše, bez prilagođavanja vremenu u kojem živimo.

Kip slobode - Sputnik Srbija
Smrt sudije Vrhovnog suda određuje budućnost Amerike

Za demokrate i slobodoumnije Amerikance još teži udarac je što ona dolazi na mesto sudije Rut Ginsburg koja je bila verovatno najliberalnija sudija u Vrhovnom sudu.

Ginsburg je preminula 18. septembra i Tramp je neverovatnom brzinom sproveo postupak kandidovanja i izbora sudije na zgražavanje Demokrata koji su ga upozoravali da se tako nešto ne radi na sedam nedelja pred izbore.

Običaj je, naime, da se u sličnim situacijama postupak izbora sudije prepusti sledećem predsedniku, što u ovom slučaju takođe može biti Tramp.

Republikanci su iskoristili većinu koju imaju u Senatu i sinoć su izglasali sudiju Baret, koja je odmah položila zakletvu pred predsednikom u Beloj kući.

Pored nje Tramp je tokom mandata imenovao sudije Nika Goruša (2017) i Breta Kavanoa (2018).

Osetljivi sporovi u kojima bi ona mogla da donese bitnu prevagu republikancima i konzervativcima su glasanje o Obamakeru koje će se dogoditi odmah posle izbora, kao i preispitivanje legalnosti abortusa, navodi RTS.

Takođe, Vrhovni sud odlučivaće o rokovima za prijem glasačkih listića poslatih poštom što bi moglo da odluči predstojeće izbore.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala