Krimska platforma — novi projekat Vašingtona i Kijeva sa jednim ciljem

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaSpomenik potopljenim brodovima na obali Sevastopolja na Krimu
Spomenik potopljenim brodovima na obali Sevastopolja na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države spremne su da sa Kijevom sarađuju na stvaranju projekta Krimska platforma, čiji je cilj povratak poluostrva u sastav Ukrajine, izjavila je v.d. otpravnika poslova SAD u Ukrajini Kristina Kvin, prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Kijev tvrdi da je Kvinova naglasila da stav Vašingtona o Krimu ostaje „čvrst i nepromenjen“.

Namera Kijeva da formira međunarodnu konsultativno-koordinacionu platformu po pitanju Krima objavljena je u julu. Tada je navedeno da ukrajinska vlada očekuje da će u konsultacije uključiti Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku i Sjedinjene Američke Države.

Prema rečima predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, Evropska unija spremna je da se pridruži ukrajinskoj inicijativi, a spremnost da učestvuje u projektu takođe je izrazio i turski lider Redžep Tajip Erdogan.

Prema rečima poslanika Državne dume Rusije sa Krima Mihaila Šeremeta, antikrimski savez koji stvara Ukrajina osuđen je na propast i pretvoriće se u potpuni politički fijasko za njegove učesnike. On je istakao da se Krim zauvek vratio u Rusiju i da je izbor koji su Krimljani napravili na referendumu konačan i neopoziv.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala