Bugarski poslanik: Severna Makedonija falsifikuje istoriju

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBugarski poslanik: U Bugarskoj nije bilo i nema makedonske manjine
Bugarski poslanik: U Bugarskoj nije bilo i nema makedonske manjine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska izražava jasan stav o Severnoj Makedoniji: Sofija ne želi da se zemlja, sa kojom će buduće generacije imati problema oko falsifikovanja istorije, pridruži Evropskoj uniji, izjavio je bugarski poslanik vladajuće stranke GERB Andrej Kovačev.
„Sada se pretvaraju da su nešto pogrešno razumeli, da im ne dozvoljavamo da se deklarišu kao Makedonci i da ne priznajemo njihov jezik. Glavni element našeg neslaganja je istorija i ništa drugo“, rekao je poslanik.

Bugarski poslanik je komentarisao i predlog premijera Zorana Zaeva da postojeći sporazum o dobrosusedstvu dopuni dokumentom u kome Severna Makedonija potvrđuje da nema teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj. Prema Kovačevu, to je nešto samo po sebi razumljivo i nalazi se u zajedničkoj deklaraciji premijera Bugarske i Makedonije iz 1999. godine.

Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija
Bugarski političar smatra drskom izjavu Zaeva da nema teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj

„To je veoma velikodušno od Severne Makedonije da potpiše dopunu sporazuma koja govori o odsustvu teritorijalnih potraživanja prema Bugarskoj, ali to nije dovoljno i ovde uopšte nije reč o tome“, izjavio je u emisiji na televizijskom kanalu „Evropa“.

On smatra da susedi manipulišu sa istorijom i da na to treba obratiti pažnju.

Bugarsko-makedonska istorijska komisija trebalo bi da razjasni sporne tačke i izmeni nastavni plan i program.

Ranije je makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani rekao da zemlje rade na rešavanju razlika oko sporazuma o dobrosusedstvu i da se radi na dopunjavanju ovog dokumenta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala