Berlin odbacio Putinovu inicijativu o moratorijumu na raketama srednjeg i kratkog dometa u Evropi

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u Berlinu
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Berlin je upućen u inicijative ruskog predsednika Vladimira Putina da odustane od razmeštanja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Nemačke.

Prema rečima portparola spoljnopolitičkog resora Andree Zase, takvi pozivi Moskve zemljama NATO-a „nisu novi“.

Kako je rekla, Rusija je „u više navrata saopštavala o takvom moratorijumu“ i dodala da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošle godine saopštenja Moskve nazivao „nedostojnim poverenja“.

„Pridružujemo se ovoj proceni“, izjavila je ona.

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je ranije spremnost da se u evropskom delu zemlje ne raspoređuju rakete 9M729, koje Vašington krivi za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. On je upozorio da je to moguće samo pod uslovom uzajamnih koraka zemalja NATO-a.

Kako je rekao, Rusija smatra da je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa ozbiljna greška koja povećava rizike izbijanja trke u raketnom naoružanju, kao i da je Sporazum igrao posebnu ulogu na planu održavanja predvidljivosti i uzdržanosti u raketnom sektoru na evropskom prostoru.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala