Uloga prirodnog gasa u geostrateškim politikama

Pratite nas
Uloga prirodnog gasa kao geopolitičkog činioca energetske tranzicije tema je koju sve više ističu analitičari energetskih politika, ne samo razvijenih zemalja. To ne treba da čudi ako pogledamo procene međunarodnih institucija da će prirodni gas postati vodeći energent po potrošnji u svetu do 2050. godine.

Zbog toga se nameću pitanja da li greše evropski političari što više ne konsultuju struku po pitanju evropskih ali i energetskih strategija pojedinačnih zemalja, kako odgovoriti na ključne izazove koji će odrediti razvoj tržišta prirodnog gasa u bliskoj budućnosti… Pogotovo ako se ima u vidu aktuelna ekonomska kriza, ali i orijentacija EU da se u bliskoj budućnosti ugase termoelektrane na ugalj i nuklearke.

O značaju prirodnog gasa u kreiranju nacionalnih i globalnih ekonomija, završetku gasnih infrastrukturnih projekata, među kojima je i LNG terminal na Krku, kao i budućim strateškim gasnim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj, regionu i u Evropi u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za gas, Daliborom Pudićem, predsednikom Hrvatskog stručnog udruženja za gas (Hrvatske stručne udruge za plin – HSUP) koje je prošle nedelje organizovalo 35. međunarodnu naučnu stručnu konferenciju o ovom energentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala