„Srbija se sprema za najgori scenario“: Beogradska arena primila prve kovid pacijente

Pratite nas
Povećava se broj zaraženih korona virusom, ali i broj pacijenata na bolničkom lečenju, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je privremena kovid bolnica u Areni primila prve pacijente.

On je nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica rekao da je Arena juče popodne primila prve kovid pacijente i da se trenutno tamo nalazi petnaestak bolesnika.

Popunjenost kapaciteta kovid bolnica prešlo je 60 odsto tako da smo otvorili i Arenu, rekao je Lončar i dodao da će se pacijenti sa lakšom kliničkom slikom iz bolnica „Dragiša Mišović“, KBC Karaburma, Bežanijska kosa i Infektivne klinike biti prebačeni u Arenu.

Podseća da su u Areni razvedeni neophodni gasovi, te da će „u krajnjoj nuždi moći da se tretiraju i najteži pacijenti“.

Lončar je apelovao na sve građane da se na vreme jave u kovid ambulante čim se jave prvi simptomi.

On je rekao da su u pripremi i kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu sa po 1.000 mesta ,u kojima će raditi više od 1.000 zdravstvenih i nemedicinskih radnika.

„Spremamo se za najgori scenario, pratimo šta se dešava i u regionu i Evropi, mislim da smo se više opustili nego što je trebalo. Srbija još uvek ima dobar rezultat, ali sve može da s promeni ukoliko se ne budu poštovale mere. Apelujem na sve građane da se ne igramo mačke i miša sa merama jer moramo da mislimo i na pacijente koji boluju i od drugih bolesti“, rekao je Lončar.

On je naveo da svaki pojedinac treba da vodi računa šta je najbolje za njegovo zdravlje i kako da se zaštiti od virusa korona.

Stiže dodatnih 50.000 doza vakcina protiv gripa

Lončar je najavio i da u domove zdravlja u Srbiji u narednih dan ili dva stižu dodatne količine od 50.000 doza uvozne vakcine protiv sezonskog gripa.

U domovima zdravlja trenutno ima Torlakovih vakcina protiv sezonskog gripa, rekao je Lončar i istakao da su one apsolutno bezbedne.

Lončar je rekao da će građani moći da biraju da li će da prime Torlakovu ili vakcinu iz uvoza.

„Ima dosta ljudi koji insistiraju baš na Torlakovoj vakcini. Imamo rekordan obuhvat vakcinacijom, i to je dobar preduslov da nam se ne ukrste sezonski virusi (kao što je grip) sa koronom“, zaključio je Lončar, preneo je Tanjug.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala