Rusija razmatra sve opcije nakon izlaska Amerike iz Sporazuma o otvorenom nebu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAvion bombarder nosač raketa Tu-160 "Vladimir Sudec" Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije
Avion bombarder nosač raketa Tu-160 Vladimir Sudec Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je principijelno spremna da radi na Sporazumu o otvorenom nebu i razmatra sve opcije u vezi sa povlačenjem SAD iz njega, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov tokom video-konferencije Međunarodnog savetodavnog saveta.
„Dalji koraci Rusije u odnosu na Sporazum o otvorenom nebu nisu određeni. Razmatramo sve opcije. Principijelno smo spremni da nastavimo posao oko sporazuma. Mnogo toga će zavisiti od rešenja organizacionih i tehničkih pitanja, vezanih za izlazak SAD iz Sporazuma“, saopštio je Antonov.

Ruska strana poziva SAD i da odustanu od nepromišljenih pokušaja poslednjih dana važenja Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja da istrguju prednost za sebe, dodao je ambasador.

„Pozivamo SAD da pokažu političku mudrost, potvrde svoju odgovornost za održavanje strateške stabilnosti. Treba odustati od nepromišljenih pokušaja da poslednjih dana važenja sporazuma istrguju prednost za sebe“, naglasio je ambasador.

On je dodao da je u ovoj fazi rano govoriti da se Moskva i Vašington nalaze na pragu potpisivanja sporazuma: rad se nastavlja na ekspertskom nivou.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin predložio je 16. oktobra produženje Sporazuma o strateškom naoružanju za najmanje godinu dana bez dodatnih uslova. Prema njegovom mišljenju, dodatno vreme omogućava vođenje sadržajnih pregovora. Međutim, Sjedinjene Američke Države odbile su ovu ponudu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala