Rat i protiv francuskih parfema: Bojkot u arapskom svetu, a „crvena linija“ - prorok /video, foto/

Pratite nas
Odnos Francuske i muslimanskim zemalja zaoštren je poslednjih dana,a eskalirao je nakon izjava predsednika Francuske i Turske Emanuela Makrona i Redžepa Tajipa Erdogana. Mnoge zemlje sa pretežno muslimanskim stanovništvom pozivaju na bojkot francuskih proizvoda, a ista se poruka može pronaći i na društvenim mrežama.

Pod heštegovima „bojkotuj francuske proizvode“ i „bojkotuj Francusku“ tviteraši iz Kuvajta, Katara, Turske, Egipta, Alžira, Jordana i Saudijske Arabije ostavljaju brojne komentare, među kojima dominiraju objave „Probudite se muslimani“ i „Ceo svet treba da bojkotuje Francusku, stidi se. Makrone“. Na društvenim mrežama deli se i spisak francuskih brendova koje treba „proterati“.

Pojedini trgovinski lanci u Kuvajtu već su odlučili da bojkotuju francuske proizvode i povuku ih sa polica u supermarketima i prodavnicama.

U Kuvajtu je kompanija Vajbah Dairy najavila bojkot francuskih proizvoda i obavezala se na pronalaženje alternativa, navedeno je na Tviteru.

Takvi potezi povučeni su i u Kataru. Kompanija Al Meera navela je na Tviteru: "Odmah smo povukli sve francuske proizvode sa naših polica, do daljnjeg", prenosi Al Džazira.

Katarski univerzitet se priključio kampanji i odložio je Nedelju francuske kulture, kao razlog navodeći "namerno vređanje islama i njegovih simbola“.

Prema navodima na društvenim mrežama i Tunis se priključio kampanji bojkotovanja proizvoda iz Francuske.

U Saudijskoj Arabiji drugi najpopularniji hešteg na društvenim mrežama je onaj koji poziva  na bojkot supermarketa koji pripadaju francuskom lancu „Carrefour“.

Podsetimo, Erdogan je u subotu izjavio da je njegovom francuskom kolegi potrebna provera „mentalnog zdravlja“ zbog odnosa prema muslimanima u Francuskoj.

Izjava je usledila posle Makronovog obećanja da će njegova vlada „pojačati borbu protiv radikalnog islamizma“.

Francusku je potreslo ubistvo profesora istorije Samuela Patija koji je predavajući o slobodi izražavanja koristio kontroverzne karikature proroka Muhameda iz satiričnih novina Šarli ebdo.

Makron je stao u odbranu karikatura i dodatno razbesneo islamski svet. U mnogim islamskim zemljama održani su protesti, a demonstranti su nosili transparente „Sve sem proroka" ili „Prorok je crvena linija".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala