Prva faza ispitivanja treće ruske vakcine završena uspešno

© Sputnik / Georgiй Zimarev / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija protiv kovida 19
Vakcinacija protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona SARS-CoV-2, koju razvija Centar „Čumakov“ Ruske akademije nauka, odvijaju se bez komplikacija, prva faza završena je uspešno, saopštio je generalni direktor Centra, dopisni član Ruske akademije nauka Ajdar Išmuhametov.
„Klinička ispitivanja započeli smo u septembru ove godine. U prvoj i drugoj fazi učestvuje ukupno 300 ljudi. Prva faza ispitivanja uspešno je završena, a sada je u toku druga faza, u Kirovu i Sankt Peterburgu. Naši dobrovoljci su praktično zdravi ljudi koji nemaju imunitet na kovid 19“, rekao je Išmuhametov u intervjuu za portal „Naučna Rusija“.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku „kod dobrovoljaca nisu otkriveni neželjene pojave posle vakcinacije“.

„Nekoliko osoba prvog dana je imalo blagu temperaturu, koja je potom prošla. Sve u svemu, lokalne pojave nakon vakcinacije, po pravilu, prolaze u roku od jednog do tri dana“, precizirao je naučnik.

On je dodao da je planirano da se druga faza ispitivanja završi početkom decembra ove godine.

„Sredinom decembra podnećemo dokumente Ministarstvu zdravlja Rusije, a dalja sudbina vakcine zavisiće od njihove odluke“, rekao je on.

„Ako od njih dobijemo potvrdu o registraciji, u januaru ćemo moći da započnemo proizvodnju. Takođe planiramo da sprovedemo treću fazu ispitivanja, gde će biti uključeno tri hiljade dobrovoljaca. Odnosno, istovremeno ćemo podneti zahtev Ministarstvu zdravlja i za registraciju i za treću fazu ispitivanja“, dodao je Išmuhametov.

Vakcina koju razvija Centar „Čumakov“ zasnovana je na virusu SARS-CoV-2, koji je posebno obrađen tako da je izgubio svoja infektivna svojstva, ali istovremeno zadržava sposobnost indukovanja imunog odgovora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala