Nit je muško, niti žensko: Naučnici zapanjeni otkrićem kod jedne vrste ptica /foto/

CC0 / Pixabay / Mužjak ptice trešnjar
Mužjak ptice trešnjar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tim koji nadgleda populacije ptica u prirodnom rezervatu Paudermil u Pensilvaniji iznenađen je novim otkrićem: pticom-pevačicom trešnjara bizarnih boja. Boje perja trešnjara obično signaliziraju da li je on mužjak ili ženka, ali ova ptica ima nijanse oba pola.

Crvenogrudi trešnjar na jednoj strani tela ima svetlogrimizno perje kao što imaju muški primerci, a na drugoj kanarinasto žuto perje ženke.

Kada su videli različite boje ptice, odmah je bilo jasno da je ovaj trešnjar ono što naučnici nazivaju obostrani ginandromorf – životinja koja je polumužjak, a poluženka.

„Nije bilo sumnje o tome“, kaže En Lindzi, vođa za povezivanje ptica u Paudermilu.

Merenja su takođe otkrila da je desno krilo ptice bilo nešto duže od levog, što je tipična razlika između muških i ženskih trešnjara.

Dok ginandromorfija jednostavno znači da životinja ima i ženske i muške karakteristike, obostrani ginandromorfi se često čine dramatičnije različitim jer su te osobine razdvojene po sredini njihovog tela. Razdvajanje može biti i unutrašnje i spoljašnje. Bilateralna ginandromorfija razlikuje se od hermafrodizma, u kojem organizam ima i muške i ženske reproduktivne organe, ali se spolja može činiti kao mužjak ili ženka.

Iako je hermafrodizam prirodan među mnogim stvorenjima, poput glista i puževa, ginandromorfija je retka i izgleda da se kod ptica javlja kada ćelije ne uspeju da se pravilno podele u ranom razvoju.

U stvari, otkako je Poudermil počeo da vodi evidenciju pre skoro šest decenija, kaže Lindzi, samo pet od oko 800.000 uhvaćenih ptica registrovano je kao verovatno ginandromorfi. Jedina druga ptica sa obostranom ginandromorfijom u poslednjih 15 godina takođe je crvenogrudi trešnjar.

„Mislim da ovog puta imam više znanja o tome koliko je to retko“, kaže ona. „Samo gledanje svih ostalih iz tima kako reaguju – bila je čista radost.“

​„Ta ptica je prilično poznata“, kaže Deni Bistrak, biolog iz Laboratorija za ptice u Centru za istraživanje divljih životinja u Merilendu.

Osvrćući se na sve zapise u proteklih 15 godina, izgleda da su šanse za otkrivanje ginandromorfa u operaciji povezivanja ptica „skoro jedan prema milion“, rekao je Bistrak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala