Ko je sada prekršio primirje? U Karabahu i dalje nestabilno

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtivazdušni sistem "Krug" na prilazu u Stepanakert, Nagorno-Karabah
Protivazdušni sistem Krug na prilazu u Stepanakert, Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jerevan je optužio Baku za nepoštovanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

„Grubo prekršivši sporazum o humanitarnom prekidu vatre postignut u Sjedinjenim Američkim Državama, azerbejdžanska strana je u 8.45 (5.45 po srednjoevropskom vremenu) otvorila artiljerijsku vatru na položaje Armije odbrane Arcaha (Karabaha) u severoistočnom pravcu kontakt linije“, napisala je portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan na Fejsbuku.

Prethodno je Azerbejdžan optužio Jermeniju za kršenje novih sporazuma od prvih minuta nakon njihovog stupanja na snagu.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su Oružane snage Jermenije, „kršeći novi humanitarni prekid vatre, iz pravca grada Lačin podvrgle artiljerijskom granatiranju jedinice azerbejdžanske vojske koje se nalaze u selu Safijan u rejonu Lačin“.

Američki Stejt department objavio je ranije zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova o humanitarnom primirju od 5 časova po srednjoevropskom vremenu.

Sukob u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala