Nemačka: Podržavamo želju Rusije i Amerike da produže START 3

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka podržava želju Moskve i Vašingtona da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas nakon razgovora sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem.

Nemački ministar je naveo da je potrebno postići veću kontrolu naoružanja i procesa razoružanja.

„Nažalost, to se trenutno ne dešava u onoj meri u kojoj bismo želeli“, naveo je on. „Dobro je što su Sjedinjene Američke Države i Rusija jasno stavile do znanja da žele da sačuvaju Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. On i dalje ostaje jedan od stubova na polju kontrole naoružanja", naglasio je Mas.

„Pozdravljam činjenicu da su i Sjedinjene Američke Države i Rusija izjavile da su, u principu, zainteresovane za produženje Sporazuma i da će se o tome pregovarati", dodao je.
„Obavestili smo obe strane da smo spremni da podržimo sve pregovore i inicijative. I siguran sam da će, ako postoji opšta želja, na kraju biti moguće produžiti ovako važan sporazum", zaključio je Mas.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je 16. oktobra produženje Sporazuma za najmanje godinu dana bez dodatnih uslova. Prema njegovom mišljenju, ovo vreme omogućava vođenje značajnih pregovora. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je spremnost Rusije da, ukoliko se START produži za godinu dana, zajedno sa američkom stranom, zamrzne nuklearne arsenale za ovaj period u odsustvu dodatnih američkih zahteva.

Pusk raketы vo vremя komandno-štabnыh učeniй Kavkaz-2020 na poligone Alušuk v Astrahanskoй oblasti - Sputnik Srbija
Rusija se ipak nada nastavku dijaloga sa SAD o ofanzivnom naoružanju

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan izjavio je 23. oktobra u intervjuu za list „Politiko“ da će SAD izneti svoje predloge za produženje Sporazuma u narednih nekoliko dana.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su ovaj sporazum 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum ostaje na snazi deset godina (do 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala