Ljiljani Pešikan Ljuštanović nagrada „Đorđe Jovanović“

© Foto : Biblioteka grada BeogradaLjiljani Pešikan Ljuštanović nagrada „Đorđe Jovanović“
Ljiljani Pešikan Ljuštanović nagrada „Đorđe Jovanović“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nagrada „Đorđe Jovanović“ uručena je danas u Biblioteci grada Beograda Ljiljani Pešikan Ljuštanović za knjigu „Pišem ti priču: refleksi usmene književnosti i tradicionalne kulture u pisanoj književnosti i savremenoj kulturi Srba", u izdanju „Akademske knjige“ (2020).

Ljiljana Pešikan Ljuštanović je, zahvalivši na priznanju, istakla da joj posebno drago što nagrada nosi ime Đorđa Jovanovića, sa čijim kritičarskim delom je njenu generaciju upoznao profesor Miodrag Popović, zadavši im da pročitaju Jovanovićev esej „Epska istina prote Mateje Nenadovića“.

Pamtim patos Jovanovićevih reči

„Do danas pamtim plemeniti patos koji prožima Jovanovićeve reči kako iz Protinih memoara 'brizga i odzvanja ona epska, deseteračka, ali stvarna Srbija, po kojoj prašte puške, iz koje kuljaju psovke, kletve i škrguće buna protiv zuluma'. Ta Srbija koju Đorđe Jovanović sagledava i čuje iz Protinih memoara mogla bi biti i jeste i ona Višnjićeva, Podrugovićeva, Živanina, Milijina, Jecina, ona ista čiju moćnu pesmu, ali i njene odjeke i odraze osluškujem i lovim tokom celog svog radnog veka“, rekla je Pešikan Ljuštanović.

© Foto : Bioblioteka grada BeogradTraganje za refleksima i impulsima usmene književnosti i tradicionalne kulture bitan deo rada Ljiljane Pešikan Ljuštanović
Ljiljani Pešikan Ljuštanović nagrada „Đorđe Jovanović“ - Sputnik Srbija
Traganje za refleksima i impulsima usmene književnosti i tradicionalne kulture bitan deo rada Ljiljane Pešikan Ljuštanović

Lauretkinja je istakla da „to traganje za refleksima i impulsima usmene književnosti i tradicionalne kulture ne samo u delima pisane književnosti već u modernoj srpskoj kulturi uopšte, a pre svega u pozorištu i slikarstvu, čini bitan deo njenog rada.

„Kultura vredna pažnje i poštovanja mora imati sposobnost da integriše, ucelovi i poveže prošlost i sadašnjost, različite stvaralačke poetike, postupke i ideje, pa i svoje usmene i pisane tokove“, smatra Pešikan Ljuštanović.

Usmena književnost objedinjuje tlo srpske kulture

Čvrsto veruje, kako je navela, da je onaj teško sagledivi, ali apsolutno prisutni micelijum koji prožima i objedinjuje rodno tlo srpske kulture upravo usmena književnost i da ta naša istorijski uslovljena produžena usmenost nije i ne mora biti nedostatak već velika prednost.

„Moćni stvaralački glasovi poput Njegoševog, ali i potonjih stvaralaca integrišu u vlastito delo usmeno stvaralaštvo i kulturni i socijalni kontekst. Time oni ne narušavaju vlastitu stvaralačku individualnost, već se uključuju u tradicijski tok srpske književnosti, koji se u deset vekova svoga trajanja oblikovao i modifikovao sa svakim novim značajnim delom, sa svakim novim žanrom i sa nezaobilaznom istorijom čitanja, koja suštinski modifikuje naše opažanje tradicijskih tokova nacionalne književnosti“, istakla je Pešikan Ljuštanović.

Nagrada obavezuje

Čitati i uključivati se u niz onih koji su čitali, ali onih koji su slušali, pevali pesme, kazivali priče, zagonetali, varovali, igrali se njena je, kako je kazala, osnovna životna i duhovna vokacija i obaveza.

© Foto : Biblioteka grada BeogradaNagrada „Đorđe Jovanović“ uručena Ljiljani Pešikan Ljuštanović
Ljiljani Pešikan Ljuštanović nagrada „Đorđe Jovanović“ - Sputnik Srbija
Nagrada „Đorđe Jovanović“ uručena Ljiljani Pešikan Ljuštanović

„Biti za to i nagrađen lepo je i obavezujuće. Obavezujuće bar utoliko da se u nekom, akobogda, budućem čitanju fantastike ponovo vratim sotiji Đorđa Jovanovića 'Plati pa nosi', kao jednom od prvih srpskih naučnofantastičnih romana, u kome se satirična invektiva na račun kapitalističkog načina života oblikuje kroz fantastičnu priču o zameni tela“, rekla je ona

Odluku o ovogodišnjem laureatu nagrade „Đorđe Jovanović“ doneo je stručni žiri, koji su činili Dušica Potić (predsednica), Slobodan Vladušić i Dragan Bošković.

Nagrada se dodeljuje za najbolje delo iz oblasti književne kritike i esejistike u prethodnoj godini.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala