Lavrov za hrvatske medije: Sankcije zbog Navaljnog pokazuju želju EU da se stavi iznad zakona

© REUTERS / SOCIAL MEDIARuski bloge i opozicionar Aleksej Navaljni
Ruski bloge i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sankcije koje su Nemačka i Francuska inicirale protiv građana Rusije zbog onoga što se desilo opozicionaru Alekseju Navaljnom pokazuje esposobnost EU da adekvatno oceni dešavanja u svetu i željom da se savez stavi iznad zakona, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.
„Pogledajte samo bahato odbijanje Berlina da odgovori na mnogobrojne zahteve naše Generalnog tužilaštva po takozvanom slučaju Navaljnog, direktno kršeći obaveze Nemačke iz Evropske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći iz 1959. godine. Umesto poštovanja ovog međunarodno-pravnog dokumenta predstavnici Nemačke i Francuske su inicirali još jednu porciju nelegitimnih sankcija EU protiv ruskih građana. Sve to je za žaljenje i jasno pokazuje nesposobnost EU da adekvatno oceni dešavanja u svetu, sa željom da postavi sebe van zakona“, rekao je Lavrov  intervjuu hrvatskom „Večernjem listu“.

Po njegovim rečima, antiruski ispadi zapadnih kolega koji su zaboravili šta je demokratija i koji su se opustili do nivoa banalnog bezobrazluka, neće ostati bez adekvatne reakcije Moskve.

„U SAD i EU dobro znaju o našim recipročnim koracima“, naglasio je Lavrov.

Ranije je saopšteno da je Evropska unija uvela sankcije šestorici državljana Rusije i naučnom institutu u vezi sa situacijom sa Navaljnim. Među licima kojima su uvedene sankcije su direktor FSB Aleksandar Bortnjikov, prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika Sergej Kirijenko i načelnik Odeljenja za unutrašnju politiku ruskog predsednika Andrej Jarin.

Prethodno su šefovi diplomatija država EU doneli političku odluku po pitanju antiruskih sankcija zbog situacije sa Navaljnim. Nemačka i Francuska su dale predloge u vezi sa osobama uključenim u spisak.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala