Lavrov: Rusija nikome ne nameće svoj gas i Zagreb to zna

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nikome ne nameće svoj gas, a razgovori o zavisnosti evropskih zemalja od njega usmereni su na to da poseju neosnovane sumnje, izjavio je šef ruske diplomatije u intervjuu za hrvatski „Večernji list“.
„Naša zemlja je već dugi niz decenija bila i nastavlja da bude pouzdan i iskren partner u pogledu snabdevanja energijom. To se u Zagrebu vrlo dobro zna, baš kao i to da ugovori o gasu sa nama nemaju nikakve skrivene političke motive, radi se o čistoj trgovini. Razgovore o zloglasnoj 'zavisnosti' Hrvatske i drugih evropskih zemalja od ruskog gasa smo, naravno, čuli. Međutim, ne nalazimo u njima ništa osim želje da se poseju neosnovane sumnje. Nikome ništa ne namećemo i sve zaključene ugovore izvršavamo s punom odgovornošću“, rekao je Lavrov.

Komentarišući temu izgradnje terminala za tečni prirodni gas na ostrvu Krk, koji sufinansira Evropska unija, ministar je naglasio da Rusija poštuje pravo svake zemlje da samostalno određuje svoju energetsku politiku i da bira optimalne izvore snabdevanja energijom.

„Uopšte nismo protiv konkurencije, ali – zdrave, poštene konkurencije, zasnovane na tržišnim principima, a ne političkim parolama iz doba Hladnog rata“, rekao je ruski ministar inostranih poslova.

Kako je rekao, projekat izgradnje tog terminala je isključivo unutrašnja stvar Hrvatske.

„Ukoliko hrvatske kolege smatraju da je za ekonomiju zemlje bolje da kupuje tečni, a ne jeftini gas iz cevovoda – molim lepo, svako pravi proračune sopstvene koristi“, dodao je ministar.

Pretpostavlja se da će obim novog terminala za tečni prirodni gas na hrvatskom ostrvu Krk u Jadranskom moru iznositi oko 2,7 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Projekat plutajućeg terminala zajednički će finansirati vlada, EU i lokalne energetske kompanije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala