„Haotično, grozno i kritično“! Potresne ispovesti hrvatskih lekara

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaLekar hitne pomoći ispred kovid bolnice
Lekar hitne pomoći ispred kovid bolnice  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zdravstveni sistem u Hrvatskoj je zbog velikog broja zaraženih virusom korona pred pucanjem, a doktori u javnost iznose kako u toj zemlji izgleda njihova borba i koliko je situacija u bolnicama loša.

Anesteziolog jedne zagrebačke bolnice je poručila građanima da nikada ne bi skidali maske sa lica da gledaju ono što u bolnicama gledaju zdravstveni radnici.

Ona je navela i da mediji ne izveštavaju baš sasvim realno o stanju sa korona krizom.

Onima koji misle da je korona zavera je poručila:

„Da gledate što gledamo mi, nabili biste svi te maske na njonje i ne biste ih skidali šest meseci. I sedeli bi doma, umesto po kafićima, rođendanima, krizmama i svadbama. Jer nikako da shvatite, da ako i ne ubije vas, ubiće vaše starije i slabije...“, poručila je ova neimenovana doktorka, prenosi Tanjug pozivajući se na hrvatske medije.

Navela je da je situacija baš grozna i za pacijente i za osoblje“.

„Prenatrpana, depresivna, haotična, kritična, zabrinjavajuća svakodnevnica koja utiče na sve nas i profesionalno i privatno“, napisala je doktorka koja je i sama zaražena virusom korona.

Potresno pismo doktorke o situaciji u bolnici

Epidemija virusa korona  - Sputnik Srbija
Kritično u Hrvatskoj, drastično pooštrene mere

Druga doktorka koja radi u Kliničkom centru „Dubrava“ poslala je pismo u kom tvrdi da u respiratornom centru bolnice nema ni lekova, ni hrane za bolesnike.

Pismo je prosleđeno Ministarstvu zdravlja, a ministar Vili Beroš rekao je za „Jutarnji list“ da će u „Dubravu“ biti poslata inspekcija ne bi li se utvrdile nepravilnosti i rešio problem s obzirom na činjenicu da bi uskoro cela ustanova mogla da postati isključivo kovid bolnica sa 640 kreveta.

„U proteklih pet radnih dana u mojim smenama u trajanju od 8 do 16 ukupno sam preuzela između 30 i 40 bolesnika, od toga sam lično otpustila 10. Ne prijavljujem umrle bolesnike tokom moje službe. Bez obzira na ogroman trud koji sam uložila za zbrinjavanje bolesnika, smatram da isti nisu adekvatno zbrinuti te da istima nije pružena odgovarajuća potrebna nega koja nije posledica mog angažmana i truda“, navela je na početku pisma doktorka.

Dalje tvrdi da su se tokom njene smene ponavljali problemi zbog kojih je u nekoliko navrata apelovala kod nadležnih, ali se nijedan problem nije rešio.

Ono što je najviše šokiralo javnost u Hrvatskoj su reči te doktorke koja kaže da bolesnici u respiratornom centru KC „Dubrava“ ne dobijaju obrok svakodnevno.

„Na kolicima iz kuhinje ne dođe poslužavnik sa imenom pojedinih bolesnika iz nepoznatog razloga. U nekoliko sam navrata nazvala našu kuhinju i ukazala na problem na šta je odgovoreno da će obrok doći“, kazala je ona i dodala da je kasnije utvrdila da bolesnici taj obrok uopšte nisu ni dobili.

Bolesnicima je i time zdravlje ugroženo, navodi se dalje u i pismu i objašnjava da to potvrđuju analize. Takođe, ističe da u respiratornom centru, gde su najteži kovid bolesnici, nema ni dovoljno lekova, zbog čega se bolesnicima, a posebno onima sa metastazama, daju neadekvatne terapije.

Tvrdi i da je svakodnevno izložena napadima bolesnika i njihovih porodica zbog nedostatka terapije, ali i navodi da nije uspela da utvrdi ni ko je odgovoran za to, baš kao i u slučaju ne dobijanja hrane.

Takođe, doktorka kaže i da svakodnevno prima pritužbe za neadekvatnu higijenu bolesnika, te da nedostaje sapuna, peškira za ruke, tuševa i sanitarnih čvorova.

Piše i da ne postoji odgovorna osoba mimo nje za bolesnike kojima porodice ne donose lične stvari. „Bolesnica u dobi od 84 godine dovedena je iz doma za stare u pidžami koja je nakon nekoliko dana skinuta s bolesnice jer je bila prljava i bolesnica je tokom 72 sata provela gola u sobi s još 3 bolesnika i 3 bolesnice izložena stalnim pogledima“, navodi se u pismu.

Kazala je da je uputila 20 telefonskih poziva kako bi toj starici obezbedila neku majicu ili pidžamu, koju je na kraju dobila tek četvrtog dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala