Grčki ministar: Turska usmerena na eskalaciju napetosti u Sredozemlju

© REUTERS / COSTAS BALTASMinistar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas
Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska ima za cilj eskalaciju tenzija u Istočnom Sredozemlju i ignoriše pozive na dijalog, izjavio je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas nakon razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Atini.

„Juče je Turska ponovila svoju volju za sprovođenjem ilegalnih seizmičkih istraživanja u Istočnom Sredozemlju. Postaje jasno da Turska teži eskalaciji napetosti i da su svi pozivi na dijalog formalni. Turska svakodnevno dokazuje da krši međunarodno pravo i ignoriše zahteve prijatelja, njene reči lišene su svake pouzdanosti“, naveo je Dendijas.

Grčki ministar je naglasio da je Grčka uvek usmerena na konstruktivan dijalog, ali da je istovremeno nemoguće voditi dijalog u režimu pretnji.

Helikopter leti iznad turskog broda za bušenje Fatih - Sputnik Srbija
Turska otkrila nova nalazišta gasa u Crnom moru

Ranije je Turska izdala još jedno međunarodno obaveštenje Navteks, prema kojem će brod „Oruč Reis“ sprovoditi istraživanje zajedno sa brodovima „Ataman“ i „Džingis kan“ južno od grčkog ostrva Rodos od 25. oktobra do 4. novembra. Prema navodima pres-službe grčkog Ministarstva spoljnih poslova, novo obaveštenje o planovima Turske da sprovede seizmička istraživanja unutar grčkog kontinentalnog praga krši međunarodno pravo. Atina je uputila Ankari protest. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Hami Aksoj izjavio je da Turska smatra da su grčke tvrdnje neosnovane.

Odnosi između Atine i Ankare u poslednje vreme su se naglo pogoršali zbog toga što turski brod „Oruč Reis“ sprovodi seizmička istraživanja u Istočnom Sredozemlju, u području koje Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom. Oružane snage Grčke dovedene su u stanje povećane borbene gotovosti. Turska, inače, takođe sprovodi istraživanja i u blizini Kipra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala