Bugarski političar smatra drskom izjavu Zaeva da nema teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj

CC0 / Pixabay / Zastave Makedonije i Bugarske
Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonski premijer Zoran Zaev i dalje se pretvara da je „siromašan i nesrećan“ rekavši da je Skoplje spremno da izjavi da nema teritorijalne pretenzije prema Sofiji, navodi Angel Džambazki, zamenik predsednika parlamentarne stranke VMRO BND u komentaru izjave Zaeva.

Džambazkov smatra da nikome ne bi palo na pamet da Severna Makedonija uopšte može da ima takve pretenzije.

„Ne, ne zahtevamo da izjavite da nemate teritorijalne zahteve prema Bugarskoj. Nema potrebe da izmišljate izgovore i poteze. Zahtevamo da ne izdajete nova dokumenta i novo državljanstvo Goce Delčevu. Prestanite da se pretvarate da ne znate da se Goce Delčev nedvosmisleno i neosporno deklarisao kao Bugarin“, obratio se Zaevu Džambazkom na svojoj Fejsbuk stranici.

Zoran Zaev prodъlžava da se pravi na "zavaliя". Inače kazano, na nedorazbral. Nikoй ne si e i pomislяl, če možete da...

Posted by Angel Džambazki on Ponedeljak, 26. oktobar 2020.

On veruje da je retorika makedonskih političara o revolucionaru inspirisana politikom Jugoslavije.

Zoran Zaev i Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Mediji: Ako Skoplje ne promeni taktiku, Sofija će blokirati put ka EU

„Ovo je nemilosrdna istorijska činjenica da je Goce Delčev Bugarin. Ne treba obeščastiti njegov rad i sećanje na njega nedostojnim srpsko-komunističkim igrama“, zaključio je bugarski političar.

Zoran Zaev je ranije najavio da je Severna Makedonija spremna da potpiše dopunu postojećem ugovoru o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji nema teritorijalne pretenzije prema Bugarskoj.

Prošle nedelje lider VMRO BND i zamenik premijera Krasimir Karakačanov rekao je da velike evropske zemlje pokušavaju da izvrše pritisak na Bugarsku po pitanju pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji, ali je naglasio da komšije ne bi trebalo da očekuju da Bugarska podlegne uticaju.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala