Alijev: Tražili smo uvođenje sankcija Jerevanu

© REUTERS / Official web-site of President of AzerbaijanPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžan je više puta tokom sastanaka sa kopredsednicima Minske grupe OEBS-a zahtevao da se uvedu sankcije Jermeniju zbog vršenja pritiska na Jerevan u rešavanju pitanja sukoba u Karabahu, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.
„Kakva je delatnost ove Minske grupe? Može li ona izvršiti pritisak na okupatora? Da li želi da izvrši pritisak? Ne. Postavljao sam ovo pitanje više puta: ako želite da rešite ovo pitanje, onda je neophodno uvesti sankcije Jermeniji. To je u vašim rukama, vi ste stalne članice Saveta bezbednosti UN, možete rešiti ovo pitanje“, istakao je Alijev tokom obraćanja naciji.

Prema njegovim rečima, članice Minske grupe imaju različita gledišta u pogledu mnogih sukoba u svetu, ali je njihov stav o sukobu u Karabahu isti. „Pitam se kako je to moguće“, rekao je Alijev.

Sukob u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

Američki Stejt department objavio je u nedelju zajedničko saopštenje ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zograba Mnacakanjana i Džejhuna Bajramova o humanitarnom primirju od 5 časova po srednjoevropskom vremenu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala