Uoči novog protesta opozicije policija dovlači snage u centar Minska /video/

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaPripadnici specijalnih snaga beloruske policije na protestu opozicije u Minsku
Pripadnici specijalnih snaga beloruske policije na protestu opozicije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija, unutrašnje trupe i pripadnici interventnih snaga počeli su da se raspoređuju u centru Minska, gde se u nedelju očekuje još jedan neodobreni skup pristalica opozicije, javio je dopisnik Sputnjika.

Od samog jutra automobili saobraćajne policije počeli su da blokiraju saobraćaj u ulicama u blizini Avenije Nezavisnosti, jedne od centralnih saobraćajnih arterija grada. Saobraćaj duž same avenije i dalje je otvoren. Kasnije je veliki konvoj snaga bezbednosti prošao duž avenije u pravcu centra: kamioni za prevoz osoblja, marice, vodeni topovi i zaštitna vozila „Rubež“.

Policija je jutros nešto kasnije počela da raspoređuje snage na centralnim ulicama i trgovima. Ljudi u vojnim uniformama ograđuju stelu „Minsk – grad heroj“ bodljikavom žicom, pored koje nedeljom često prolaze demonstranti.

Za razliku od akcije od prethodne nedelje, kada su se učesnici kretali Partizanskom avenijom prema periferiji grada, ovog puta oni planiraju da prošetaju centralnim ulicama. Bezbednosni organi podsećaju da je za učešće i organizovanje neovlašćenih akcija predviđena administrativna i krivična odgovornost.

U Minsku su, takođe, ponovo počeli problemi sa mobilnim internetom kod svih mobilnih operatera. Konkretno, ne otvaraju se sajtovi i ne rade aplikacije za razmenu poruka.

U nedelju ističe rok „narodnog ultimatuma“ koji je bivši predsednički kandidat Svetlana Tihanovska ranije postavila vlastima zemlje. Ona je navela da će, ukoliko se zahtevi opozicije ne ispune do 26. oktobra, sva preduzeća u zemlji započeti generalni štrajk. Jedan od zahteva opozicije je i ostavka predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, puštanje svih političkih zatvorenika i kraj „nasilja na ulicama“.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala